Constructii & Imobiliare

Oriol Casellas, Redport Capital: Standardul nZEB este o obligaţie, dar nu ai niciun beneficiu ca dezvoltator dacă îl pui în aplicare. Statul ar putea da un imbold

ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024

Oriol Casellas, Redport Capital: Standardul nZEB este o...

Autor: Alex Ciutacu

15.04.2024, 16:02 93

Statul ar trebui să impulsioneze adopţia unor inovaţii precum standardul de eficienţă energetică nZEB, în contextul în care astăzi dezvoltatorii imobiliar nu au niciun avantaj dacă îşi asumă costurile unei astfel de tranziţii, a explicat Oriol Casellas, director financiar Redport Capital, în conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024.

„nZEB este o obligaţie, dar nu ai niciun beneficiu ca dezvoltator dacă îl pui în aplicare. Eu mergeam la dezvoltatori care făceau case şi întrebam de ce nu pun pompe de căldură, de exemplu. Păi, dacă pun pompe de căldură am ieşit din TVA de 5% şi mă duc la 19%, deci statul împinge oamenii să facă oposul a ceea ce le spune să facă”.

Casellas a subliniat că dacă ar exista un dialog mai bun între mediul privat şi autorităţi când vine vorba despre astfel de tranziţii s-ar putea ajunge mai eficient la rezultate concrete.

„Dacă ar exista un dialog adevărat cu cei care sunt în piaţă am putea să comunicăm acest lucru şi am găsi soluţii care să fie win-win pentru toată lumea. Oamenii ar fi avut pompe de căldură, ar consuma astăzi cu 80% mai puţin curent, s-ar fi plătit un TVA de 5% şi ar fi fost win-win. Şi sunt nenumărate exemple de acest gen, nu doar pe încălzire, ci şi pe spaţii verzi şi altele”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024:

  • Noi la Redport începem acum să construim următoarea fază la proiectul Level, pre-vândută deja în proporţie de 70%. Am atins punctul în care vânzările semnate ne vor permite să achităm integral creditul, ceea ce este un lucru pozitiv şi foarte liniştitor.
  • Proiectul Infinity Nord este în ultimele aze de autorizare, am început deja să pre-vindem din el şi am atins circa 30% din unităţi pentru faza 1. Suntem foarte înaintaţi cu procedura urbanistică, e cu autorizare nu cu PUZ sau alte dificultăţi, acolo avem cu primăria procesul normal de a ajunge să obţii autorizaţie şi credem că undeva în noiembrie o vom avea, ca să putem începe în decembrie.
  • Pentru prima fază din proiectul Infinity avem discuţii cu mai multe bănci, dar trebuie să avem autorizaţie, să ne apropiem de momentul începerii lucrărilor, astel încât să avem o discuţie concretă pe subiect.
  • Finanţarea bancară este mai ieftină decât avansurile de la client. Când un client achiziţionează în faza iniţială primeşte un discount care oricât de mic ar fi e mai scump decât finanţarea bancară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO