Eveniment

A doua propunere a ZF, pe cale să fie adoptată: toate cheltuielile instituţiilor ar putea fi publice

Preşedintele Traian Băsescu (dr.) s-a opus unei restructurări, în acest moment, a Guvernului Boc pe motiv că nu este timp de pierdut, ministerele trebuind să se concentreze pe restructurări de cheltuieli şi personal

Preşedintele Traian Băsescu (dr.) s-a opus unei restructurări, în acest moment, a Guvernului Boc pe motiv că nu este timp de pierdut, ministerele trebuind să se concentreze pe restructurări de cheltuieli şi personal

21.06.2010, 23:46 28

Guvernul a primit o perioadă de graţie de 60 de zile pentru apune în aplicare măsurile de austeritate, în condiţiile în care celpuţin 70.000 de bugetari trebuie să plece acasă până la fineleanului.

La întâlnirea de duminică seara de la Snagov dintreparlamentarii PDL, miniştrii Cabinetului şi preşedintele TraianBăsescu, şeful statului a cerut ca toate cheltuielile făcute deinstituţiile statului, inclusiv la nivel local, să fie făcutepublice pe internet, potrivit unor surse participante la discuţii.Aceasta este cea de-a doua propunere făcută de ZF care ar putea fiadoptată de Guvern, după ce o primă propunere, anume ca salariileîn instituţiile de stat să fie publicate, a fost deja adoptată.

La Snagov, restructurarea Guvernului a fost principalul subiectde discuţie, însă nimic nu se va întâmpla cel puţin până la 1septembrie, opoziţia faţă de o schimbare în acest moment venind dinpartea şefului statului. Discuţiile nu au fost publice, însădeputatul Valeriu Tabără a declarat, citat de Mediafax, că s-aconvenit să se acorde Guvernului o perioadă de graţie de 60 dezile, când nu se va discuta despre remaniere, iar toţi miniştrii vatrebui să se ocupe de programul de restructurare: "S-a convenit sănu se discute până la 1 septembrie de remaniere. Sunt chestiuni maiimportante decât remanierea. Preşedintele Băsescu ne-a spus sămergem încă o dată pe mâna lui, adică să ducem toţi restructurareapână la capăt".

În această perioadă de două luni în ministere şi agenţiileguvernamentale trebuie aplicate măsurile de reducere acheltuielilor şi a personalului. Săptămâna trecută, premierul EmilBoc a anunţat reducerea cu 20% a cheltuielilor în instituţiilepublice, iar, în această săptămână, miniştrii ar trebui să vină cunoi planuri de reducere a personalului cu 25% în ministere.

Mai mulţi miniştri au vorbit, în ultimele zile, de nevoia ca100.000 de bugetari, cel puţin, să fie concediaţi până la fineleanului pentru ca salariile celorlalţi să poată reveni la normaldupă trecerea perioadei în care ele vor fi reduse cu 25%.

La întâlnirea de duminică seara a fost reluată ideea reduceriinumărului de secretari de stat, dar şi a consilierilor personali aiminiştrilor.

Unii miniştri au pe lângă ei o armată de consilieri - ministrulAdriean Videanu, de pildă, are nouă consilieri personali şi doisecretari personali. Duminică seara s-a avansat ideea ca numărulconsilierilor personali ai unui ministru sau secretar de stat săfie de maximum doi. De asemenea, agenţiile guvernamentale care nuau corespondent la nivelul UE ar urma să fie desfiinţate în cadrulprocesului de restructurare.

Potrivit unor surse parlamentare, Traian Băsescu le-ar fi spusminiştrilor că niciun minister nu trebuie să scape de restructurare- cu referire directă la Ministerul de Interne - unde ministrul deresort, Vasile Blaga, este reţinut când vine vorba despredisponibilizări de personal - şi Ministerul Apărării.

Ce s-a stabilit la Snagov

  • Toate cheltuielile făcute de instituţiile publice, inclusivcele de la nivel local, vor fi publicate pe internet.
  • Până la 1 septembrie nu se va mai vorbi de restructurarea sauremanierea Guvernului.
  • Miniştrii vor fi evaluaţi în funcţie de modul în care pun înpractică măsurile de reducere a personalului şi acheltuielilor.
  • Restructurarea va privi toate ministerele, inclusiv Interneleşi Apărarea.
  • Agenţiile guvernamentale care nu au corespondent la nivelul UEvor fi desfiinţate.
  • Restructurarea va privi şi companiile de stat.
  • Numărul secretarilor de stat va fi redus.
  • La cabinetele demnitarilor vor rămâne maximum doi consilieripersonali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO