Eveniment

Alarmă: creşterea încasărilor din TVA a încetinit la 25%

Autor: Claudia Medrega

30.01.2011, 23:35 18

Ritmul de creştere a încasărilor din TVA a încetinit îndecembrie aproape la jumătate faţă de cel din noiembrie, fiind celmai redus avans înregistrat după decizia de creştere a cotei cucinci puncte procentuale.

Sumele colectate din TVA au înregistrat în decembrie un plus de25% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în timp ce în noiembriecreşterea a fost de 45%.

Criza i-a determinat pe români să îşi reducă bugetul decumpărături pentru sărbătorile de iarnă. Acest lucru s-a resimţitasupra vânzărilor jucătorilor din retail.

Şi reprezentanţii retailului tradiţional au resimţit scădereaconsumului.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cifra deafaceri din comerţul cu amănuntul, care nu include comerţul cuautovehicule, înregistra în noiembrie o scădere de circa 7% faţă deaceeaşi perioadă din 2009.

În schimb, la nivelul pieţei auto în noiembrie s-au vândutaproape 11.000 de autoturisme, în creştere cu 12% faţă de perioadasimilară a anului trecut, iar în decembrie aproape 6.800, înscădere cu 18%. În octombrie a fost o creştere de 0,5%, la10.430.

Majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu 1 iulie a determinato creştere a încasărilor, aducând veniturile bugetare în teritoriulpozitiv. Tendinţa ascendentă începută în luna iulie a continuatpână la sfârşitul anului.

TVA aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a douaresursă pentru bugetul general, după contribuţiile sociale. Analizaprincipalelor poziţii bugetare în funcţie de încasările de anultrecut şi cele de anul anterior arată slăbiciunea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO