Eveniment

Am pierdut avantajul costurilor mici

Am pierdut avantajul costurilor mici

Autor: Iulian Anghel

05.10.2010, 23:51 25

România nu mai poate concura cu ţările emergente în ceea cepriveşte avantajul costurilor şi trebuie să-şi bazeze creştereaeconomică viitoare pe alţi factori.

În plus, deşi administraţia de la Bucureşti este obligată de crizăsă-şi ajusteze drastic cheltuielile bugetare şi are nevoie deasistenţă financiară internaţională, în mod paradoxal, circa 95%din banii nerambursabili care vin de la UE rămân necheltuiţi, lucruce trebuie corectat de urgenţă, arată Joost Kuhlmann, director alComisiei Europene (CE) pentru Finlanda, Bulgaria şi România dincadrul Directoratului General pentru Economie şi Finanţe.

O echipă de experţi ai Băncii Mondiale (BM) se află la Bucureştipentru a definitiva recomandările pe care le va face Guvernuluipentru reforma administraţiei publice, în cadrul acordului definanţare externă cu FMI, CE şi BM. Banca Mondială participă laprogramul de asistenţă cu un împrumut de 1 mld. euro şi, în cadrulunei analize pe care o realizează de câteva luni, va faceGuvernului recomandări privind reforma administraţiei.

Ieri, la o conferinţă privind analiza funcţională a administraţieipublice la care au participat şi reprezentanţi din CE, JoostKuhlmann, director în cadrul Executivului de la Bruxelles, asusţinut că, în cazul României, criza economică a epuizat oriceşansă de toleranţă fiscală: "România a avut şi va avea o situaţiefiscală foarte dificilă. Competitivitatea în ce priveşte costurilea scăzut şi România nu poate concura cu economiile emergente înceea ce priveşte avantajul costurilor. Aceasta înseamnă că trebuiesă îşi bazeze creşterea viitoare pe alţi factori".
Costul redus al forţei de muncă a însemnat, mulţi ani, un avantajpentru România.
De-a lungul vremii, guvernele care s-au succedat au susţinut căRomânia nu poate să meargă la infinit cu acest avantaj. În ultimiiani salariile au crescut, iar criza a obligat Guvernul să renunţela diminuarea CAS plătite de angajatori, dar şi să majorezeTVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO