Eveniment

Analiştii au încredere în economie, dar entuziasmul este mai temperat decât în primăvară

Analiştii au încredere în economie, dar entuziasmul...

Autor: Claudia Medrega

28.08.2015, 00:05 286

Veştile venite de la principalii indicatori macro au alimentat optimismul analiştilor după scăderea încrederii din iunie, iar indicele CFA a revenit pe creştere în iulie.

Rămâne de văzut care va fi impactul crizei din China şi al perpetuării tensiunilor legate de Grecia.

Încrederea analiştilor financiari în economia româ­nească a revenit pe creştere în iulie, atât ca urmare a aş­tep­tă­rilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare, cât şi ca o consecinţă a evaluării condiţiilor curente.

Indicatorul de în­cre­dere macro­economică al CFA România a urcat în iulie la 76,3 puncte după ce în iunie nivelul cobo­râse la 70,8 puncte.

Componenta care eva­luează condiţiile cu­ren­te din economie refe­ritoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii a fost de 69,5, înregistrând al cincilea maxim istoric con­secutiv. Iar indica­torul anticipaţiilor a cres­cut cu 7,1 puncte, la va­loarea de 79,7.

România a rămas în topul european cu a doua cea mai mare creştere a PIB, cu toate că motoa­rele economiei au înce­tinit în al doilea trimestru, spre surprinderea tuturor. În al doilea trimestru creşterea PIB a fost de 3,2%, iar în primul se­mestru avansul a ajuns la 3,7%.

Consumul privat a rămas principalul motor al creşterii economice. Dar avântul consumului nu a fost suficient pentru a susţine ritmul alert al economiei, vizibil în primele trei luni ale anu­lui, când PIB-ul a făcuse un salt peste aş­teptări, de 4,3%.

Indicatorul de în­cre­de­re macroeco­nomică al CFA România a atins în luna mai ma­ximul istoric, de 77,1.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA Ro­mânia a fost lansat în luna mai 2011 şi doreşte să cuantifice percepţia analiştilor asupra condiţiilor curente şi anticipaţiile acestora cu privire la activitatea economică din România pe un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO