Eveniment

Analiştii văd creştere economică de 1,2% în 2011 şi depăşirea ţintei de inflaţie şi deficit bugetar

 Analiştii văd creştere economică de 1,2% în 2011 şi depăşirea ţintei de inflaţie şi deficit bugetar

Autor: Claudia Medrega

13.01.2011, 23:49 48

Analiştii se aşteaptă la reluarea creşterii economice în acestan, estimând un avans de 1,2%, însă încadrarea în ţinta de deficitbugetar convenită cu FMI este privită cu scepticism, iar inflaţiava depăşi intervalul avut în vedere de BNR.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România(AAFBR) şi-au exprimat, în cadrul unui sondaj intern, opiniileprivind evoluţia a 12 indicatori macroeconomici şi a doi indicatoriai pieţei de capital pe parcursul acestui an.

Autorităţile române şi FMI estimează pentru acest an o creştereeconomică de 1,5% şi urmăresc diminuarea deficitului bugetar la4,4% din PIB, de la 6,6% din PIB în 2010.

Încadrarea în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI/UE esteprivită cu scepticism de majoritatea respondenţilor care seaşteaptă la un deficit bugetar de circa 5% din PIB. Însă existăaşteptări privind reducerea considerabilă a deficitului bugetar peparcursul anului 2011 comparativ cu 2010, potrivit unui comunicatal AAFBR.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum, analiştii seaşteaptă la persistenţa unei inflaţii ridicate, deşi în scăderesubstanţială faţă de finalul anului 2010 (4,3% în decembrie 2011),însă peste limita superioară a intervalului avut în vedere deBNR.

BNR a stabilit pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3%,plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se vasitua la 3,4% în decembrie 2011.

Referitor la modificarea ratei de politică monetară, cu oexcepţie, toţi participanţii la sondaj se aşteaptă la reducereaacesteia în anul 2011. În cazul cursului de schimb euro/leu opiniagenerală este una de stabilitate, însă se poate sesiza în opinii şio uşoară tendinţă de apreciere a leului faţă de euro pe parcursulacestui an.

Şi în cazul ratelor dobânzii (ROBOR la trei luni) se estimeazăstabilitate cu posibilitate de majorare uşoară comparativ cunivelul actual al ROBOR 3M de 5,2%.

Respondenţii la sondaj se aşteaptă la o creştere a solduluicreditului neguvernamental superioară celei din 2010 (5,9% faţă de3,5% în 11 luni din 2010), precum şi la majorarea solduluidepozitelor constituite de companii şi populaţie (5% faţă de 1,9%în 11 luni din 2010). Deşi participanţii la sondaj se aşteaptă la ouşoară creştere a deficitului contului curent, exprimat ca procentîn PIB, aceştia estimează şi o performanţă mai bună a investiţiilorstrăine directe în 2011 faţă de 2010.

În cazul pieţei de capital analiştii se aşteaptă la o creşterede circa 12% în cazul BET şi 28% pentru BET-FI.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ,înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile salepeste 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii,societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurărişi din piaţa de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO