Eveniment

Anghel, BCR: Acum vine nota de plata. Nu se poate fara masuri nepopulare

Anghel, BCR: Acum vine nota de plata. Nu se poate fara masuri nepopulare
13.01.2010, 23:12 31

Sectorul bancar va sustine proiecte de investitii in eco-nomie,bine structurate si fezabile, iar daca ar fi lansat un proiect deamploare si statul ar avea nevoie de finantare "s-ar gasi bani",apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

"Cand s-a pus problema de capital, bancile straine au venit cubani la solicitarea FMI si a BNR. Insa se pune si problema debusiness solvabil. Bancile au cerut oportunitati de investitii,instrumente in care sa investeasca. Daca ar fi lansat un proiect deamploare si statul ar avea nevoie de finantare, nu cred ca nu s-argasi bani. Sectorul bancar va sustine proiecte de investitii majorein economie - bine structurate si fezabile. Acum insa nu exista operspectiva clara", a explicat Anghel intr-un interviu acordatZF.

Parteneriatele public-private ar fi o solutie in conditiile incare nu afecteaza foarte mult deficitul bugetar, fiind de preferatvarianta realizarii acestora pe termen lung, de 20-30 de ani, inopinia lui Anghel.

In conditiile deficitului mare de resurse, statul a fost in 2009principalul client al bancilor, care, in absenta unei cererisolvabile din mediul privat, si-au putut plasa usor, fara risc sila randamente bune, lichiditatile. Foarte important este insa modulin care statul foloseste banii pe care ii absoarbe din piata pentrua reporni motoarele economiei.

Anul trecut Finantele au vandut titluri de stat in lei de circa65 de miliarde de lei, in timp ce imprumuturile in valuta autotalizat 2,26 mld. euro.

"Depinde cum actioneaza statul si cat de eficient folosesteresursele. A absorbit foarte multi bani. Este crucial ca statul saplateasca datoriile, sa nu existe arierate. Sa devina un jucatoreficient. Statul are un rol foarte important. Si este important ceface cu banii. Nu poate sa spuna ca nu a avut finantare, pentru cabancile i-au asigurat finantarea", a spus Anghel, precizand ca siUngaria a ajuns la deficite bugetare ridicate, dar a ramas cuinfrastructura.

In opinia economistului-sef al BCR, autoritatile ar trebui "salupte" pentru investitii straine directe si pentru fondurieuropene, majoritatea vizand proiecte de infrastructura.

"Investitiile, de orice fel, trebuie stimulate. Competitia s-ainasprit foarte mult - nu este suficient sa fim ieftini. ImagineaRomaniei pe plan extern trebuie imbunatatita. Investitorii s-arputea sa se uite foarte atent la modul in care tara este guvernata.Depindem de capitalul strain. Nu avem dreptul sa ratam nicioinvestitie straina din regiune. Romania are nevoie deinfrastructura".

"In jurul reducerii deficitului bugetar se miscatotul"

Economia are sanse sa revina in teritoriul pozitiv in 2010.Relansarea economiei va depinde atat de evolutia economiilor dinzona euro, cat si de masurile pe care le va lua Guvernul. Iarrespectarea acordului cu FMI este una dintre conditiile esentiale,atingerea tintei de deficit bugetar fiind cel mai dificilobiectiv.

"Anul 2010 este clar ca nu va fi usor, chiar daca iesim dincriza. Rata somajului va continua sa creasca, iar venituriledisponibile vor scadea. Deficitul bugetar trebuie sa fie principalaprioritate. In jurul reducerii deficitului bugetar se misca toate,si acordul cu FMI. Nu se poate fara masuri nepopulare. Am acumulatniste dezechilibre, iar nota de plata vine acum. Nu este o situatieusor de gestionat". Sectorul privat s-a restructurat semnificativin contextul crizei, a gasit parghiile sa se eficientizeze, fiindnecesar sa se corecteze si sectorul public astfel incat sa nu serevina la dezechilibre mari atunci cand va fi reluata crestereaeconomica.

Anul 2010 ar trebui sa fie de inflexiune, fiind necesar sa seproduca o schimbare de trend in cazul deficitului bugetar. "Nu potisa te duci mai sus cu deficitul bugetar. Este in interesul Romanieipe termen mediu si lung, daca vrea sa se dezvolte".

Finantarea deficitului bugetar presupune costuri mari, diminuandpotentialul de alocare a banilor pentru investitii. Iar faracontinuarea acordului cu FMI si fara credibilitate - necesara si incazul planificatei emisiuni de eurobonduri, dezechilibrul bugetarva fi foarte dificil de finantat, sustine Anghel.

"Uneori se uita ca finantarea are o limita. Inca un motiv extremde solid pentru a reduce deficitul bugetar. Altfel, dam in altedezechilibre. Datoria publica este redusa, dar ritmul de cresterenu poate fi sustenabil pe termen lung". Restructurarea sectoruluipublic si diminuarea cheltuielilor de personal nu mai pot fiamanate, iar majorarea prea rapida si prea intensa a impozitelorinainte ca economia "sa fi decolat" ar fi o eroare, in opiniaeconomistul-sef al BCR. "Nu sunt adeptul majorarii taxelor.Economia nu este complet refacuta, iar impactul este greu deestimat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO