Eveniment

Are şanse România să ajungă pe primul loc în Uniunea Europeană la grâu şi porumb?

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi, Liviu Iancu

02.04.2012, 00:06 2661

România va deveni numărul unu în Uniunea Europeană pentru producţia de porumb şi numărul patru pentru grâu dacă va creşte cu 20% productivitatea pentru porumb şi cu 100% pe cea de la grâu. Acum România este pe locul doi la producţia de porumb şi pe locul patru la grâu în condiţiile în care randamentul la hectar este la jumătate faţă de cel al Franţei, conform datelor de producţie pe 2011 ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

În 2011, cel mai bun an agricol al României din ultimii cinci, fermierii au recoltat în total 20,8 mil. tone de cereale, în creştere cu 24% faţă producţia din 2010,

Productivitatea medie la hectar în România este însă la jumătate faţă de cea din Franţa sau Germania, doi dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană. Echilibrarea productivităţii pentru grâu sau porumb în România cu cea din ţările din vestul Europei este direct dependentă de investiţiile în sisteme de irigaţii, dar şi cele în utilaje agricole, seminţe, pesticide sau îngrăşăminte. Spre exemplu, fermierii români folosesc de patru ori mai puţine îngrăşăminte şi pesticide decât producătorii agricoli din Germania sau Franţa, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Diferenţa dintre nivelul investiţiilor de pe piaţa locală şi cele făcute de fermierii francezi sau germani se vede însă la momentul recoltei. Anul trecut producătorii români au recoltat 4,4 tone de porumb de pe fiecare hectar, în timp ce aceeaşi suprafaţă din Franţa a produs 8,7 tone. În total România a avut anul trecut o recoltă de 11,6 milioane de tone de porumb de pe 2,6 milioane de hectare, în timp ce Franţa a strâns 15,7 milioane de tone de pe 1,5 milioane de hectare.

Dacă producătorii români îşi vor majora producţia la hectar cu 20%, România va ocupa primul loc în UE la producţia de porumb, depăşind astfel Franţa. În cazul grâului este nevoie de o dublare a producţiei pentru a urca până pe locul al patrulea în Uniunea Europeană, în spatele Franţei, Germaniei şi Marii Britanii. Recolta de 7,1 milioane de tone de grâu din 2011 a plasat România pe locul al cincilea.

Producţiile la hectar de anul trecut atât în cazul porumbului, cât şi în cel al grâului sunt cele mai mari din ultimii cinci ani. Spre exemplu, în cazul porumbului randamentul mediu a crescut în intervalul 2007-2011 de trei ori. În acelaşi interval producţia pe hectar pentru grâu a avansat de 2,4 ori. Aceste creşteri arată impactul pe care îl au fondurile europene asupra agriculturii locale. Din 2007 până în prezent în conturile fermierilor români au intrat aproximativ 4 miliarde de euro pentru proiectele de investiţii pe fonduri europene.

Stelian Fuia (dr.) a subliniat că România este în urma altor ţări pentru că nu şi-a definit clar priorităţile şi s-a ajuns astfel ca toate sectoarele din agricultură să fie importante

Creşterea producţiei de cereale este una dintre principalele mize pentru echilibrarea balanţei co­merciale cu produse agroalimentare în condiţiile în care aproape jumătate din exporturi sunt materii prime agricole. Anul trecut România a exportat produse agroalimentare în valoare de 3,9 miliarde de euro, în creştere cu 25% faţă de 2010. Deficitul pentru comerţul cu produse agroalimentare s-a redus însă cu 50%, până la aproximativ 300 de milioane de euro.

"S-a întâmplat pentru că am avut un an foarte bun în sectorul vegetal. Am putea avea astăzi o balanţă echilibrată sau chiar pozitivă dacă această producţie vegetală am integra-o şi dacă am face export de produse agroalimentare, de produse agricole cu valoare adăugată, şi nu de materie primă", a spus Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

În contextul diferenţelor dintre agricultura locală şi cea de pe pieţele din vestul Europei, Stelian Fuia a subliniat că România este în urma altor ţări pentru că nu şi-a definit clar priorităţile şi s-a ajuns astfel ca toate sectoarele din agricultură să fie importante, de la găina de ouă sau de carne până la vaca de lapte sau de carne.

"Dacă nu suntem acolo unde ar trebui să fim este pentru că, probabil, nu ne-am definit foarte clar de la început priorităţile. În România toate lucrurile sunt prioritare." Dacă anul trecut producţia de cereale a fost pe plus, zootehnia şi-a continuat declinul. În ultimii şapte ani şeptelul de bovine s-a redus cu o treime, la 1,9 milioane de bovine, iar numărul de porcine este aproape la jumătate. Anul trecut agricultura a adus aproape 20 de miliarde în PIB, adică 6,7%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO