Eveniment

Băsescu în Parlament: Ratarea acordului cu FMI ar putea împinge România în incapacitate de plată

Autor: Iulian Anghel

09.11.2010, 23:40 18

Preşedintele Traian Băsescu cere partidelor parlamentare săîncheie un moratoriu de 30-45 de zile, avertizând că blocarea unorlegi care fac parte din înţelegerea cu FMI ar putea pune în pericolfinalizarea acordului, lucru ce va conduce la deteriorareacredibilităţii ţării, la scumpirea finanţării deficitului şi, înfinal, ar putea să pună statul în situaţia de a nu-şi mai puteaachita obligaţiile financiare.

Preşedintele s-a adresat ieri Parlamentului, pentru a doua oarăîn două luni, în condiţiile în care, tot de aâta vreme, activitateaCamerei Deputaţilor este blocată de refuzul opoziţiei de aparticipa la lucrările acestui for atunci când el este condus deRoberta Anastase.

Preşedintele şi-a motivat intervenţia prin urgenţa adoptăriiunor legi - prima dintre ele fiind legea bugetului pe 2011 - caresă facă posibilă continuarea acordului cu FMI, Banca Mondială şiUE. Moratoriul cerut de preşedinte coincide cu timpul rămas până lafinalul sesiunii parlamentare. Misiunea Fondului s-a întors laWashington, la începutul lunii, amânând pentru ianuarie eliberareaunei tranşe de împrumut, în aşteptarea adoptării proiectelormenţionate. "Timpul în care trebuie să fie legiferate actelenormative ce condiţionează finalizarea acordului este de numai 30,maximum 45 de zile", a susţinut şeful statului. Care sunt şanseleca apelul preşedintelui să fie ascultat? PSD, prin voceapreşedintelui său, Victor Ponta, a condiţionat acceptareamoratoriului de schimbarea din fruntea Camerei a RoberteiAnastase.

Pe de altă parte, nici toate legile la care a făcut referireBăsescu nu sunt finalizate. Ministrul finanţelor, GheorgheIalomiţianu, a susţinut că proiectul legii bugetului este gata şică aşteaptă finalizarea negocierilor pe legea salarizării unitarepentru a-l promova. Însă ministrul de resort nu a explicat cum estegata bugetul de vreme ce, în funcţie de cum va arăta legeasalarizării, parametrii acestuia s-ar putea schimba.

Cât despre legea pensiilor - cea care a creat blocajul de laCameră după ce opoziţia a constatat că proiectul a fost adoptatfără cvorumul de şedinţă, acesta fiind motivul pentru care ceredemiterea Robertei Anastase - ea a reintrat în circuitulparlamentar fiind întoarsă înapoi chiar de şeful statului, careşi-a pus în dificultate propriul guvern atunci când a cerut cafemeile să se pensioneze la 63 de ani şi nu la 65 cum doreaExecutivul.

Ce crede preşedintele

  • Încheierea cu succes a acordului cu FMI ar însemna că România aieşit din criză.
  • Dacă acest acord este finalizat, România îşi poate redobândicredibilitatea pe pieţele financiare şi poate redeveni atractivăpentru investiţii.
  • Ratarea acordului va duce la deprecierea masivă acredibilităţii pe pieţele financiare, la finanţare extrem de scumpăa deficitului şi la riscul de a nu fi în măsură să facem plăţileprevăzute în bugetul de stat.
  • Principalele obiective ce trebuie atinse sunt adoptarea legiisalarizării unitare, adoptarea legii pensiilor, adoptarea legiibugetului de stat pe 2011 şi încadrarea într-un deficit maxim de4,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO