Eveniment

BNR este prinsă între ciocan şi nicovală: trebuie să susţină redresarea economică, dar să reducă şi inflaţia

BNR este prinsă între ciocan şi nicovală: trebuie să susţină redresarea economică, dar să reducă şi inflaţia

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Autor: Claudia Medrega

13.06.2011, 23:52 641

BNR va menţine cel mai probabil dobânda de politică monetară la6,25% până la sfârşitul anului, deşi riscurile inflaţioniste suntîn continuare ridicate, pentru a ajuta economia care îşi revinegreu, apreciază analiştii.

"În opinia noastră, BNR este prinsă între ciocan şi nicovală. Pede o parte, riscurile privind creşterea inflaţiei - inclusivdeteriorarea anticipaţiilor inflaţioniste - pot să necesiteînăsprirea politicii monetare. (...) Pe de altă parte, estenecesară realizarea unei politici monetare acomodative, pentru asusţine redresarea economică fragilă", se arată într-un raport albăncii americane Citi privind pieţele emergente.

Dacă în primul trimestru economia a avut un plus de 0,7%, dejaau început să apară întrebări legate de trimestrul al doilea.Analiştii nu s-au aventurat până acum să spună cum va fi evoluţiaeconomiei în trimestrul II, însă semnalele nu sunt foarte bune:producţia industrială şi exporturile au încetinit, iar consumulintern nu dă semne de revenire.

Analiştii iau întotdeauna în calcul şi mesajele venite dinspreBNR. Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat cămajorarea dobânzii din perioada 2005-2006, ca răspuns la presiunileinflaţioniste, a avut şi efecte colaterale stimulând intrările decapitaluri străine, care au alimentat o apreciere nesustenabilă aleului.

Isărescu a spus că rezultatul a fost "relativ rău", ceea ce îiface pe mulţi să considere că BNR, confruntată şi acum cu osituaţie similară (inflaţie mare şi intrări de capitaluri străine)va încerca o abordare diferită.

De la începutul anului 2009, BNR a redus dobânda de politicămonetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minim istoricde 6,25% pe an. Însă din luna mai 2010 BNR a întrerupt şirul dereduceri, menţinând dobânda-cheie, în condiţiile în care majorareaTVA de la 19% la 24% din vara anului trecut a împins inflaţiaanuală de la sub 5% spre 8%. Scumpirea produselor alimentare, înspecial a fructelor şi cartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la8,41% la sfârşitul lunii mai 2011.

Analiştii BCR, cea mai mare bancă locală după active, cred căBNR va menţine probabil dobânda de politică monetară la 6,25%pentru restul anului şi va începe un ciclu de înăsprire doar înprimul trimestru din 2012, înainte de alegeri. BCR anticipează cărata a anuală a inflaţiei va coborî la 5,2% în luna decembrie, caurmare a unui efect de bază puternic în al doilea semestru.

Analiştii Citi consideră că abaterile mari de la traiectoriainflaţiei şi continuarea deteriorării perspectivelor anticipaţiilorinflaţioniste, ar putea determina BNR să ia în considerare omajorare a dobânzii.

Inflaţia a pus probleme multor bănci centrale din regiune înultimele trimestre. Italienii de la UniCredit amintesc faptul că înRomânia Ungaria, Kazahstan, Polonia, Rusia şi Serbia inflaţia estepeste ţintă.

"O asemenea accelerare a inflaţiei în regiune nu împinge doarinflaţia peste ţintă, dar, în multe cazuri, a redus şi puterea decumpărare a consumatorilor, încetinind recuperarea economiei", searată într-un raport al UniCredit.

BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 1,25% la euro,dar ar putea-o majora în iulie pentru a doua oară în ultimele treiluni, pentru a limita creşterea inflaţiei.

"Nu trebuie să existe nicio grabă pentru înăsprirea condiţiilormonetare. Un mediu cu o inflaţie mai redusă, combinat cu oîmbunătăţire moderată a creşterii cererii interne careneutralizează creşterea modestă a cererii externe ar trebui săsimplifice dilema cu care se confruntă în prezent multe băncicentrale din regiune. Privind în perspectivă pentru restul anului,vedem o probabilitate limitată pentru majorarea ratei. În Ungariaşi România, continuăm să vedem băncile centrale pe «hold» peparcursul acestui an", susţin analiştii UniCredit.

Următoarea şedinţă de politică monetară este stabilită pentru 29iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO