Eveniment

Briefingul zilei de 22 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 22 noiembrie 2023
23.11.2023, 00:05 51

»Pauză de patru zile în războiul dintre Israel şi Hamas

Israel şi Hamas au convenit asupra unui acord pentru eliberarea a 50 de femei şi copii care au fost răpiţi şi reţinuţi în Gaza, un potenţial acord de referinţă care va implica, de asemenea, o pauză de patru zile în lupte, livrarea a sute de camioane de ajutor şi eliberarea a 150 de femei şi copii palestinieni ţinuţi în închisorile israeliene.

 

»Programul naţional de investiţii în spitale, de 10 mld. lei, în dezbatere publică

Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene lansează miercuri în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă care reglementează Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti, un program cu o alocare de 10 mld. lei, pentru perioada 2024-2030. Ordonanţa reglementează măsurile necesare pentru crearea unui cadru legislativ care să permită potenţialilor beneficiari promovarea proiectelor, astfel încât să se poată asigura accesul întregii populaţii la servicii medicale esenţiale.

 

»Unu din trei nu crede că şi-ar putea păstra locul de muncă până la 60 de ani

Aproape o treime dintre angajaţii din România (31%) şi-au exprimat îndoiala că îşi vor putea păstra actualul loc de muncă sau unul similar până la vârsta de 60 de ani, cu 4 procente peste media UE, nivel similar cu cel din Cehia, Luxembourg şi Letonia, potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Europene de Securitate şi Sănătate în Muncă, analizat de compania de executive search Arthur Hunt România.

 

»Contract semnat pentru finanţare prin PNRR pentru ultima porţiune din Autostrada Moldovei

Contractul pentru finanţarea prin PNRR a ultimului lot din Autostrada Moldovei, A7, porţiunea Pietroasele – Buzău, a fost semnat miercuri, a anunţat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu: „Prin semnarea ultimului lot din autostrada A7, de 13,9 km, am încheiat seria contractelor necesare pentru a finaliza borna din PNRR prin care primim finanţare pentru acest proiect. (...) Pentru cei 13,9 km costurile sunt de aproximativ 1,09 miliarde lei (fără TVA) şi lucrările urmează să fie realizate în 20 de luni”.

 

»Proiectul „DNA-ul pădurilor”, respins în Camera Deputaţilor

Proiectul „DNA-ul pădurilor” a fost respins în Camera Deputaţilor, transmite USR. Proiectul pentru înfiinţarea unei structuri specializate în combaterea infracţiunilor de mediu, în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost redepus de deputaţii USR Diana Buzoianu, Stelian Ion şi Silviu Dehelean în iunie 2023, după ce Curtea Constituţională a declarat proiectul anterior ca fiind neconstituţional doar pentru că guvernul nu a indicat sursa de finanţare.

 

»Premierul Marcel Ciolacu promite că anul acesta vor fi daţi în folosinţă 100 km de autostradă şi drum expres

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că în acest an vor fi daţi în folosinţă 100 de kilometri de autostradă şi drum expres, iar anul viitor încă 250 de kilometri.

„Este după recordul de a avea prima mie de kilometri în anul acesta, să finalizăm 100 de kilometri, şi anul viitor 250 kilometri, începem să ne ridicăm la aşteptările românilor în ceea ce priveşte infrastructura”, a declarat Ciolacu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO