Eveniment

BUGETUL PE 2010: O iluzie? Finantele pariaza pe venituri cu 7% mai mari

O iluzie? Finantele pariaza pe venituri cu 7% mai mari
03.01.2010, 23:18 27

Cresterile de venituri din accize (+27%) si din impozitul pevenit (+4%) ar urma sa sustina majorarea cu 7,5% a incasarilorbugetare de anul acesta, in scenariul revenirii economiei interitoriul pozitiv, cu 1,3%, conform proiectului de buget pe2010.

Estimarile sunt totusi mai temperate fata de prognozele pentru2009, cand oficialii guvernamentali prognozau venituri mai mari cu18%, estimari contrazise ulterior de realitate si corectate prindoua rectificari bugetare, veniturile scazand de fapt cu 6%.

Ministerul Finantelor isi propune sa rotunjeasca nivelulveniturilor bugetare din impozitarea economiei la 30% din PIB, fatade 29,8% in 2009, si mizeaza pe majorarea fondurilor nerambursabileatrase de la UE de la 1% la 1,3% din PIB.

In total, veniturile publice ar trebui sa urce la 31,3% din PIB,in timp ce cheltuielile scad de la 38% la 37,3% din PIB.

Este insa greu de crezut ca s-ar putea inregistra o crestere acolectarilor bugetare in conditiile in care cota unica si TVA vorramane nemodificate, iar asteptarile nu sunt foarte optimiste inceea ce priveste revenirea consumului si a productiei, firmeleanuntand continuarea disponibilizarilor. Chiar si Finanteleanticipeaza ca economia va ramane pe minus in primul semestru.

Anul trecut companiile si-au diminuat cifra de afaceri, iarprofiturile au fost in cadere libera, ceea ce s-a vazut la nivelulimpozitelor colectate, care au scazut cu circa 6% fata de 2008.Accesul mai dificil la credite s-a reflectat in 2009 in reducereaconsumului de bunuri si servicii care a dus la diminuareaincasarilor din TVA, precum si a sumelor colectate din impozitareaprofiturilor din retail.

In acest an autoritatile se asteapta sa incaseze din TVA,principala resursa a bugetului de stat, venituri de 35,5 mld. lei,nivel apropiat de cel din 2009. Un plus de 3,5 mld. de lei fata de2009 ar urma sa provina din accize, pentru care Guvernul estimeazaincasari de 17 mld. lei. Impozitul pe profit va aduce la buget 11,5mld. lei, in usoara crestere comparativ cu nivelul prognozat pentru2009. Suma pe care Guvernul estimeaza ca o va colecta din impozitulpe venit este de circa 19 mld. lei, fata de 18,2 mld. lei anticipatpentru 2009.

Veniturile la buget sunt programate sa creasca cu 9,95 mld. lei,la 66,6 mld. lei, iar cheltuielile vor fi majorate cu 3,73 mld.lei, la 101,67 mld. lei.

Guvernul estimeaza ca inghetarea pensiilor, anularea defacilitati sociale si amanarea unor obligatii ale statului vorreduce costurile cu 13,5 mld. lei (2,5% din PIB) si ca, in lipsaacestor masuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, intr-un an careva debuta cu scadere economica.

Deficitul, tinut sub control

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca datelepreliminare privind executia bugetara pe 2009 indica incadrarea intinta de deficit de 7,3% din PIB angajata fata de Comisia Europeanasi FMI.

La sfarsitul lunii noiembrie, deficitul se situa la 6% din PIB,cu 6,8 mld. lei sub tinta anuala.

"Ne incadram in tinta de deficit. Nu stiu inca daca vom fi chiarmai jos, pentru ca deocamdata nu am date finale privind rezultatulcu care incheie Fondul Proprietatea si evolutia finantarilor trasede autoritatile locale pe final de an, cand mai apar surprize", aspus Vladescu.

In ultimii ani, supraestimarea veniturilor bugetare a incurajatmajorarile de cheltuieli in cursul rectificarilor bugetare.

Din acest an situatia se va schimba in conditiile in carepremierul si ministrul finantelor vor semna o declaratie deraspundere prin care se angajeaza in fata Parlamentului ca bugetulsi strategia fiscala prevad utilizarea eficienta a banilor. MembriiGuvernului care incalca legea responsabilitatii fiscale vorraspunde politic solidar sau individual, potrivit legiiresponsabilitatii fiscale. Totodata, rectificarile bugetare vor filimitate la doua revizuiri anuale si nu vor fi realizate in primelesase luni ale anului. Cheltuielile totale ale bugetului generalconsolidat vor fi suplimentate la rectificare doar pentru plataserviciului datoriei publice si a contributiei nationale la bugetulUE.

In plus, politica fiscal-bugetara a Guvernului va fi evaluata decatre Consiliul Fiscal, votat in Parlament. Din acest Consiliu nuvor avea dreptul sa faca parte persoane care in ultimii doi ani aulucrat ca ministri, parlamentari sau lideri politici sau care suntrude de pana la gradul II cu astfel de demnitari.

Deficitul bugetar, finantat preponderent din imprumuturiexterne

Datoria publica guvernamentala va urca in acest an la 30,6%,comparativ cu 27,7% din PIB in 2009, in timp ce serviciul datorieipublice se va reduce cu 2,2 mld. euro. Cheltuielile cu dobanzileaferente datoriei publice vor totaliza 9,2 mld lei (1,7% din PIB),fata de 6,4 mld. lei in 2009 (1,6% din PIB). Deficitul bugetar vafi finantat in proportie majoritara din emisiuni de euroobligatiunisi alte surse externe, dupa ce in 2009 piata interna a asigurataproape doua treimi din necesarul de finantare. Astfel, finantareaexterna va acoperi deficitul bugetar de anul viitor de 31,9 mld.lei in proportie de 54,5%, echivalentul a 17,4 mld. lei. MinisterulFinantelor vrea sa imprumute, in primul trimestru al anului viitor,intre 10 si 12 mld. lei de pe piata interna prin emisiuni detitluri de stat, avand de finantat in 2010 un deficit de 5,9% dinPIB, la care se adauga titluri scadente de 24,6 mld. lei. Valoareatitlurilor de stat in lei vandute in 2009 se ridica la 64,7 mldlei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO