Eveniment

Care sunt cele mai importante taxe şi impozite care vor fi eliminate începând de astăzi

Care sunt cele mai importante taxe şi impozite care vor...
01.02.2017, 00:07 2058

Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului

♦ Nu se percep taxe şi tarife pentru înre­gistrare, atât înmatricularea comer­ciantului şi înscrierea de menţiuni, pre­cum şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului.

♦ Oficiul registrului comerţului este obligat să elibereze, pe cheltuiala persoa­nei care a înregistrat cererea, infor­maţii, extrase de registru şi certi­ficate consta­ta­toare despre datele înregistrate în registrul comerţului, precum şi certificate constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat, copii şi copii certificate de pe înregistrările efectuate în registru şi de pe actele prezentate, pentru care se percep tarife.

♦ Finanţarea cheltuielilor curente şi de ca­pital aferente activităţii Oficiului Na­ţional al Registrului Comerţului şi a o­fi­ci­ilor registrului comerţului de pe lângă tri­bu­­­nale se realizează din fonduri pro­ve­nite de la Ministerul Justiţiei şi din ve­ni­turi pro­prii.

♦ Pentru operaţiunile efectuate, o­ficiul registrului comerţului percepe tarife stabilite prin hotărâre a Guver­nu­lui, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Finanţelor Publice. Ta­ri­fele percepute se achită la casieria ofi­ciului registrului comerţului sau prin vira­ment în contul Oficiului Naţional al Re­gis­trului Co­merţului, deschis la Tre­zoreria Sta­tului. Tarifele se pot actua­liza anual, prin hotă­râre a Guver­nului, pe baza funda­men­tării prezentate de Minis­terul Justi­ţiei şi ţinând cont de rezultatele anului an­te­rior, cuprinse în situaţia financiară anuală.

 

Legea cetăţeniei române nr. 21/1991

♦ Nu se percep taxe şi tarife pentru ce­­re­rile de acordare ori de redobândire a ce­­tăţeniei române. Ordonanţa Guver­nu­lui nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor ser­­vicii publice şi a taxelor percepute pen­tru pres­tarea acestora pe teritoriul Ro­mâ­niei

Se abrogă literele A, C punctele 1 şi 2, D şi F din Anexa OUG 24/1992. Concret nu se mai percep taxe pentru:

♦ Eliberarea de documente şi alte servicii prestate, precum eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice juridice străine, eliberarea de adeverinţe, precum şi alte servicii prestate de autorităţi (taxa: 22 RON)

♦ Acordarea cetăţeniei române în temeiul art. 8 din Legea nr. 21/1991, republicată (taxa: 191 RON)

♦ Acordarea/redobândirea cetăţe­ni­ei române în temeiul art. 10 alin. (1) din Legea nr. 21/1991, republicată (taxa: 191 RON)

♦ Legalizări, precum supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial (taxa stabilită la 25 RON) şi pentru supralegalizarea sigiliilor, si a sem­năturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul / importul mărfurilor (taxa: 47 RON)

♦ Identificarea unei persoane pe teritoriul României (taxa: 35 RON)

 

Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune

♦ Nu se mai percepe taxa  pentru serviciul public de radiodifuziune şi taxa pentru serviciul public de televiziune, taxa ce era plătită de persoanele fizice cu domiciliul în România sau de persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezen­tanţele acestora, pre­cum şi reprezen­tanţele din Ro­mânia ale persoanelor juridice străine.

 

Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României

♦ Nu se mai percep tarife şi taxe privind cheltuielile de publicare în Monitorul Oficial  al României pentru persoanele fizice care sunt determinate de lege să anunţe pierderi de acte şi schimbări de nume.

 

Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru

Legea privind taxele extrajudiciare de timbre se abrogă, astfel nu se mai percep taxe pentru:

♦ eliberarea certificatelor de orice fel, altele decât cele eliberate de instanţe, Minis­terul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de notarii publici, precum şi pentru alte servicii prestate de unele instituţii publice;

♦ eliberarea sau preschimbarea ac­te­lor de identitate şi înscrierea menţiu­nilor în acestea, precum şi pentru elibe­ra­rea permiselor de vânătoare şi de pescuit;

♦ examinarea conducătorilor de autovehicule în vederea obţinerii per­mi­selor de conducere;

♦ înmatricularea autovehiculelor şi re­­mor­cilor, autorizare provizorie de cir­cu­la­ţie şi autorizare de circulaţie pentru probe;

♦ taxă pentru furnizare date;

♦ taxe pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modifi­cările şi comple­tările ulterioare.

 

Ordonanţa Guvernului nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice şi juridice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor

Punctele 9 - 12 din anexa la Ordo­nan­ţa Guvernului privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru per­soa­nele fizice şi juridice de către Mi­nis­terul Administraţiei şi Internelor se abrogă, astfel nu se mai percep taxe pentru:

♦ Eliberarea certificatelor de cazier judiciar (taxa: 10 RON);

♦ Aplicarea apos­ti­lei pe actul oficial administrativ, la solicitarea per­soanelor fi­zice (taxa: 22 RON);

♦ Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice şi în cazul reprezentării titularului actului de catre un avocat;

♦ Înregistrarea cererii pentru apli­carea apostilei (taxa: 3 RON)

 

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate

♦ Nu se mai percepe taxa pentru eliberarea paşaportului simplu temporar (tarif: 100 RON) sau, în străinătate, pentru suma stabilită potrivit Legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate

Literele A punctele 1 şi 2, C punctele 1 - 12, D şi E punctele 4 - 8 din anexa Legii nr. 198/2008 se abrogă. Astfel se elimină taxele pentru:

♦ Înregistrarea cererii de eliberare a unei cărţi de identitate sau a unei cărţi electronice de identitate (taxa: 15 RON)

♦ Eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie (taxa: 40 RON)

♦ Redactarea, autentificarea şi revocarea unui înscris, indiferent de natura acestuia: un exemplar (taxa: 40 RON) pentru fiecare exemplar în plus (taxa: 10 RON);

♦ Legalizarea semnăturii tradu­cătorului (taxa: 40 RON)

♦ Legalizarea unei copii de pe înscrisuri (taxa: 10 RON)

♦ Legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură private (taxa: 30 RON)

♦ Legalizarea sigiliului şi semnăturii Ministerului Afacerilor Externe român, aplicate pe un act oficial eliberat de autorităţile române care urmează să fie folosit în străinătate, sau a sigiliului şi semnăturii de pe un act oficial străin, care urmează să producă efecte juridice în România (taxa: 30 RON).

♦ Legalizarea sigiliului şi semnăturii autorităţilor competente străine de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială şi de pe orice alt document cerut exportul şi importul mărfurilor din şi în România, în funcţie de valoarea mărfurilor, de fiecare exemplar (taxa: variaza de la 300 RON pentru valori de până la 50.000 euro pana la 3.500 Ă 0,1% din valoare pentru valori peste 1.000.000 euro)

♦ Eliberarea unei copii sau a unui extras de pe actele aflate în arhivele misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare, de fiecare pagină (taxa: 10 RON)

♦ Efectuarea unei traduceri din sau în limba română, de fiecare pagina (taxa: 30 RON)

♦ legalizarea traducerii efectuate (taxa: 20 RON)

♦ Certificarea unor fapte constatate personal de funcţionarul consular (taxa: 20 RON)

♦ Eliberarea unui certificat de cutumă (taxa: 30 RON)

♦ Primirea în depozit a înscrisurilor şi a documentelor prezentate de părţi (taxa:30 RON)

♦ Înregistrarea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare romane (taxa: 90 RON)

♦ Înscrierea unui certificat de naştere sau de căsătorie străin în registrele de stare civilă româneşti, în termen de 6 luni de la data înregistrării naşterii/căsătoriei la autorităţile străine (taxa: 90 RON)

♦ Înscrierea unui certificat de naştere sau de căsătorie străin în registrele de stare civilă româneşti, peste termenul de 6 luni de la data înregistrării naşterii/căsătoriei la autorităţile străine (taxa: 135 RON)

♦ Procurarea unui duplicat al unui certificat de stare civilă românesc sau a unui extras multilingv al unui act de stare civilă românesc (taxa: 45RON)

♦ Înregistrarea cererii de înscriere a unei menţiuni pe marginea unui act de stare civilă românesc (taxa: 30 RON)

♦ Eliberarea unui extras de stare civilă  (taxa: 30 RON)

♦ Eliberarea dovezii de cetăţenie (taxa: 10 RON)

♦ Procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar din ţară sau din străinătate (taxa: 30 RON)

♦ Verificarea autenticităţii unui permis de conducere românesc (taxa: 30 RON)

♦ Apostilarea sau supralegalizarea unui act oficial prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare române din străinătate  (taxa: 30 RON)

♦ Alte servicii consulare care nu sunt mentionate mai sus (taxa: 30 RON)

 

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura

♦ Emiterea permisului nominal de către administratorul resurselor acvatice vii şi eliberat de acesta sau de asociaţiile de pescari sportivi, după caz in vederea pescuitului recreativ/sportiv ( pescuitul efectuat cu undiţa sau cu lanseta, în scop de agrement/performanţă) se realizeaza  fără perceperea de taxe şi tarife.

 

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

♦ Nu se mai percep tarife pentru efectuarea oricăror operaţiuni care nu sunt legate de stabilirea şi de plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale de către CNPP, de casele teritoriale de pensii şi de casele de pensii sectoriale.

 

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule

♦ Se abrogă  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

 

Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă

♦ Nu se mai percepe procentul de 50% la taxele care se achită la oficiul registrului comerţului pentru autorizarea constituirii persoanelor supuse înregistrării în registrul comerţului, cu modificările actelor, faptelor şi menţiunilor acestora, şi efectuarea tuturor înregistrărilor în registrul comerţului, autorizare, funcţionare şi eliberare documente specifice, verificare şi/sau rezervare, transmitere/obţinere/eliberare documente şi/sau informaţii prevăzute de lege.

♦ Pentru acoperirea cheltuielilor de publicare a BPI nu se mai percepe taxa constând într-o cotă de 10% aplicată asupra taxelor achitate la oficiul registrului comerţului pentru toate operaţiunile de constituire, autorizare, înregistrare, menţionare, rezervare efectuate în registrul comerţului.

 

Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal

♦ Certificatul de cazier fiscal se emite în scris, pe suport hârtie sau în formă electronică, fără perceperea de taxe.

 

Sursa: PwC România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO