Eveniment

Cât cheltuieşte statul cu oamenii muşcaţi de maidanezii din Capitală

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Mirabela Tiron

11.09.2013, 21:29 1972

Statul cheltuieşte pentru tratamentul medical al per­soanelor muşcate de câinii din Capitală între un milion de euro şi 2,8 milioane euro anual, în condiţiile în care auto­rită­ţile locale nu sunt capabile să cureţe străzile de maidanezi.

La acest cost cu tratamentul elementar (vaccin antirabic, antitetanic) se adaugă şi cel cu reconstrucţia prin chirurgie, în cazul în care pacientul muşcat de câine prezintă plăgi severe.

Tot din cauza câinilor fără stăpân, lăsaţi să circule în voie prin Bucureşti, România pierde şi în turism, pe fondul unei imagini pătate de problema nerezolvată a maidanezilor. Cazul copilului de patru ani ucis lângă Parcul Tei din Bucureşti pe 2 septembrie de maidanezi a fost mediatizat în presa internaţională.

„35 de persoane sunt muşcate, în medie, zilnic în Bucu­reşti, din care 20% sunt copii. Soluţia ar fi să nu mai existe câini vagabonzi pe străzi şi să se responsabilizeze proprietarii de câini“, a spus pentru ZF Cătălin Apostolescu, medic primar şi purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli In­fecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti, unde ajung persoanele muşcate de câini sau alte animale.

În cadrul centrului antirabic de la Matei Balş se iau măsuri medicale pentru prevenirea apariţiei unor boli, ca rabia (turbarea) sau tetanosul (boală infecţioasă).

„Schema minimă pentru profilaxie costă 270 lei (vaccin antitetanic, vaccin antirabic - trei doze şi consumabile) şi ajunge la 791 lei (mai multe injecţii cu vaccin antirabic, plus ser antirabic şi antitetanic şi consumabile)“, potrivit lui Cătălin Apostolescu.

În prezent, pe străzile Capitalei sunt circa 64.000 de câini fără stăpân, adică un câine la 26 de locuitori ai Bucureştiului. Anul trecut au fost muşcate de câini 16.000 de persoane (60% muşcaţi de câini fără stăpân), ceea ce înseamă că statul a cheluit între circa un milion de euro şi 2,8 milioane de euro cu tratamentul medical, dacă se iau în calcul preţul pentru schema scurtă de tratament şi cel pentru schema lungă de tratament.

De la începutul anului până pe 31 august, la centrul antirabic al institutului din Bucureşti s-au prezentat 9.760 de persoane muşcate de câini, din care 1.975 copii. Dintre aceştia, 7.918 au fost vaccinaţi antirabic, 7.378 vaccinaţi antitetanic, iar pentru 594 a fost administrat ser antirabic. În bani asta înseamnă 2,4 milioane de lei (545.000 de euro), potrivit datelor publicate pe site-ul institutului Matei Balş. O doză de vaccin antirabic costă 68 de lei, o doză de ser antirabic 200 de lei, iar o doză de vaccin antitetanic, 49 de lei.

Muşcătura de câine poate fi periculoasă chiar şi atunci când este vorba de leziuni minime. Poate produce diferite boli, de la rabie (turbare) la tetanos, pentru care se face tratament de profilaxie în centre specializate. Pacienţii cu plăgi medii sau severe produse de muşcătura de câine pot ajunge chiar şi în clinici de chirurgie, unde se face reconstrucţia, ceea ce implică alte costuri.

„Nu este normal să găsim haite de câini pe străzile din Bucureşti. Am fost atacată şi muşcată de câini pe o străduţă în apropiere de Palatul Bragadiru, în timp ce mă îndreptam spre casă. Am ajuns la spital cu muşcături la picioare şi mâini, nu am plătit nimic pentru vaccinurile care mi s-au făcut imediat şi pe care le-am repetat ulterior. Am cheltuit însă pe betadină, un dezinfectant recomandat, faşe şi antibiotic“, spune Mihaela, 26 de ani, expert marketing la o firmă din Bucureşti.

Rezolvarea problemei câinilor fără stăpâni se află în atribuţiile Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), o instituţie subordonată Primăriei Bucureşti, care are anul acesta un buget de 18,6 mil. lei (4,1 milioane de euro) dar nu găseşte o soluţie.

Pe 2 septembrie anul acesta, un copil de patru ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de maidanezi în apropiere de Parcul Tei. În 2006, un om de afaceri japonez a decedat după ce a fost atacat de un maidanez în Capitală.

În urma evenimentului de acum zece zile, Camera Deputaţilor a adoptat ieri amendamentul la legea privind câinii fără stăpân, ce permite eutanasierea câinilor care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi. Proiectul a primit 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO