Eveniment

Ce are România de câştigat din parteneriatul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi SUA

Ce are România de câştigat din parteneriatul de liber...

Autor: Adelina Mihai

02.03.2016, 00:00 391
Impactul Parteneriatului Trans­atlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP), un acord de liber schimb dintre statele Uniunii Europene şi SUA care ar putea să fie încheiat până la finalul acestui an, a fost calculat de către experţii World Trade Institute, un institut de cercetare din cadrul universităţii din Berna.

„TTIP este un parteneriat de care pot beneficia atât IMM-urile, cât şi companiile mari. Încheierea acestui acord ar aduce o creştere econo­mică de 1,6% pe an pentru 27 din cele 28 de ţări din Uniunea Euro­peană, Malta fiind excepţia“, explică Susan Danger, ma­naging director al AmCham EU, organizaţia care reprezintă interesele companiilor americane în statele din Uniunea Europeană.

Cercetarea realizată de World Trade Institute arată că, în termeni macroeconomici, TTIP ar conduce la creşterea PIB-ului în toate statele UE (fără Malta, care ar avea o scădere economică de 0,3 % în cazul în care acest parteneriat s-ar încheia), la o creştere a exporturilor şi a salariilor, precum şi la o scădere a preţurilor de consum în majoritatea statelor. În plus, TTIP ar avea un impact pozitiv pentru dezvoltarea IMM-urilor dacă în varianta finală a parteneriatului acesta ar rezolva  barierele pe care le în­tâmpină în practică firmele mici şi mijlocii care vor să exporte pe piaţa americană.

Săptămâna tre­cută au avut loc la Bruxelles o serie de întâlniri între negociatorii americani şi cei europeni ai parteneriatului, iar oficialii speră ca acestea să fie finalizate până la sfârşitul anului, având în vedere că în ianuarie 2017 se încheie mandatul preşedintelui american Barack Obama în timpul căruia s-au început negocierile (din 2013). În caz contrar, spune partea americană, schimbările de lea­dership din ad­ministraţie ar conduce la o tără­gă­nare a adoptării proiectului pentru o perioadă care poate ajunge chiar la câţiva ani.

La rândul lor, nego­ciatorii europeni spun că este posibilă încheierea parteneria­tului până la sfârşitul anului, însă niciuna dintre părţi nu doreşte ca această grabă să se finalizeze cu un acord „subţire“ în conţinut. „Suntem pregătiţi să încheiem negocierile pentru TTIP în 2016 dacă vom avea un acord de substanţă“, a spus Ignacio Garcia Bercero, nego­cia­torul-şef din partea Uniunii Europene al acordului TTIP. Discuţiile privind stadiul TTIP au avut loc în ca­drul celei de-a 12-a runde de nego­cieri şi s-au prelungit şi în această săptă­mână.

„Ne dorim un parteneriat bun care să ne permită accesul pe o nouă piaţă. Nu ştiu dacă 2016 este un scenariu realist pentru finalizarea nego­cierilor. Nu ştiu de asemenea ce se va întâmpla în cazul în care acordul nu se încheie până la finalul anului şi dacă ne­gocierile vor continua în mandatul succe­sorului preşedintelui Obama, având în vedere că Donald Trump, de exemplu, a spus foarte clar că nu este un „prieten“ al TTIP. În iulie decidem dacă acest acord va fi finalizat sau nu până la sfârşitul anului“, spune euro­parlamentarul ger­man Bernd Lange (Grupul Alianţei Progresiste a So­cialiştilor şi Demo­craţilor).

TTIP a stârnit o serie de con-troverse, mai ales în legătură cu me­canismul de soluţionare a litigiilor din­tre investitori şi stat, criticii pro­iectului susţinând că aceste norme ar oferi prea multă putere companiilor private străine, care ar putea să dea în judecată guvernele şi ar putea primi despăgubiri în cazul în care gu­vernele nu respectă toate clauzele din contract. Alte pro­bleme sunt legate de accesul pe care îl oferă acest parteneriat investi­torilor în domenii precum educaţie şi sănătate, unde interesul companiilor private ar fi mai ales pentru obţinerea de profit şi nu ar acţiona în interesul cetăţenilor, spun reprezentanţii organizaţiilor care re­prezintă interesele celor care activează în aceste sectoare.

„Dacă vom permite accesul fi­nanţărilor private în sistemul medical, populaţia nu îşi va mai permite să acceseze aceste servicii, iar interesul pentru profit al companiilor va de­termina ca aceste servicii să piardă din calitate. Trebuie să protejăm inte­resul cetăţeanului de a avea acces la servicii medicale de calitate“, susţine Jean-Pierre Descan, reprezenantul Collège Intermutualiste National din Belgia, o asociaţie de asigurări care func­ţionează în interesul populaţiei belgiene din sistemul de asigurări sociale.

La rândul său, Sarada Das, repre­zentanta Standing Committee of Euro­pean Doctors (CPME), o organizaţie care apără interesele medicilor din Europa, este de părere că „sectorul medical ar trebui exclus din acest acord, pentru că interesele nu sunt aceleaşi“.

Pe de altă parte,  Hosuk Lee-Ma­kiama, director în cadrul European Center for International Political Eco­nomy, spune că privatizarea sectorului medical public este unul dintre miturile care s-au perpetuat despre TTIP.

„Nu există niciun acord de comerţ care să includă privatizarea sectorului public de sănătate. Acest acord nu va împiedica un guvern să deţină un spital dacă îşi doreşte acest lucru. (...) Eco­nomia europeană nu a crescut pentru că europenii au devenit deodată mai deştepţi, ci pentru că am intrat pe noi pieţe. Creşterea economică este mai importatntă pentru Europa decât pentru oricine altcineva. Puterea eco­nomică a Europei va scădea puternic în următorii 10- 15 ani dacă nu se întâmplă ceva cu comerţul“, a explicat Hosuk Lee- Makiama.

În ceea ce priveşte serviciile educa­ţionale, o parte dintre cei care ar putea fi afectaţi de încheierea TTIP susţin că nu ar trebui să se permită accesul investitorilor privaţi în ciclul primar şi secundar, întrucât şcolile europene nu au prezenţă de natură comercială în străinătate şi nu avem parteneriate transnaţionale pentru furnizarea de servicii care să influenţeze piaţa serviciilor educaţionale americană.

Alte aspecte care trebuie clarificate în cadrul TTIP sunt legate de dife­renţele de standarde folosite în SUA şi în UE, astfel încât în cazul industriei automotive, de exemplu, să nu existe probleme la comerţul internaţional în cazul în care cele două părţi folosesc metode diferite de verificare a calităţii în cazul centurilor de siguranţă, de exemplu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO