Eveniment

Ce este „MTO“, mecanismul criminal care impune constrângeri dure pentru buget şi pentru cei care guvernează

Premierul Victor Ponta le-a spus miniştrilor că angajamentul lui Traian Băsescu, anume că România va avea un deficit structural de 1% din PIB în 2015, este unul „criminal“ pentru că alte ţări precum Franţa sau Italia ajung la acest obiectiv în 2018, nu în 2015

Premierul Victor Ponta le-a spus miniştrilor că angajamentul lui Traian Băsescu, anume că România va avea un deficit structural de 1% din PIB în 2015, este unul „criminal“ pentru că alte ţări precum Franţa sau Italia ajung la acest obiectiv în 2018, nu în 2015

Autor: Iulian Anghel

17.07.2014, 00:06 5387

Premierul Victor Ponta a pornit ieri la atac împotriva celebrului de acum „MTO“  (medium term objectives)  şi a celui care a semnat în numele României pentru el – Traian Băsescu – susţinând că gestul preşedintelui şi calendarul strâns stabilit pentru îndeplinirea ţintelor – 2015 - a fost o crimă la adresa României.

MTO sunt practic o sumă de reguli de prudenţialitate pe care statele trebuie să le respecte pentru a evita capcanele nepre­văzute. Ele privesc deficitul şi datoria, dar în condiţiile în care acestea trebuie reduse, pentru o economie care nu are creşteri economice solide acest lucru înseamnă bani mai puţini pentru investiţii de exemplu, situaţie care loveşte chiar în creşterea economică.

MTO a fost asumat prin Tratatul de Guvernanţă Fiscală sau compactul fiscal, aprobat de guvern în februarie 2012 şi semnat de preşedinte în martie acelaşi an. Compactul fiscal a fost semnat de 26 de ţări din UE, cu excepţia Cehiei şi a Marii Britanii.

Compactul fiscal impune regula defici­tului bugetar de sub 3% din PIB, a datoriei publice de 60% din PIB, a deficitului structural de 0,5% din PIB pentru ţările cu datorii mai mari de 60% din PIB şi de 1% din PIB pentru ţările cu datorii mai mici decât 60% din PIB (cazul României). Aceste ţinte sunt fixate într-un medium term objectives (obiective pe termen mediu)  – MTO – calendar pe care fiecare ţară şi l-a stabilit singură.

Pentru România, îndeplinirea ţintei de deficit structural este un obiectiv mai greu, pentru că la stabilirea deficitului structural nu sunt luate în calcul veniturile conjunc­turale cum ar fi un an agricol bun. În rest România se încadrează în MTO.

În 2012 USL, aflat atunci în opoziţie, nu s-a opus semnării de către preşedinte a compactului fiscal, doar Ion Iliescu având obiecţii şi fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. România s-a obligat în 2015 să îndeplinească obiectivul de deficit structural de 1% din PIB. Anul viitor, deficitul bugetului consolidat ar urma să fie redus la 1,4% din PIB (cu 1% din PIB deficit structural), de la 2,2% din PIB în acest an, potrivit Programului de convergenţă transmis de România la Bruxelles.

Reducerea deficitului structural la 1% din PIB în 2015 de la 1,6% din PIB în 2013 înseamnă un efort bugetar de 5-6 miliarde de lei, a spus luni preşedintele în timpul întâlnirii cu premierul pe marginea reducerii CAS. Întrebarea preşedintelui despre sursa acestor bani a provocat mirarea premierului. Subiectul MTO a fost readus ieri în discuţie de premier în timpul şedinţei de guvern, care l-a criticat pe preşedinte pentru momentul 2012.

„Ministrul Voinea mă întreba dacă preşedintele ştie că acea reducere a defi­citului, faimosul MTO pe care l-a învăţat toată lumea aşa deodată, este trecut şi în Legea bugetului de stat, şi în Strategia fiscal-bugetară, nu era ceva rău. Ceea ce românii nu ştiu este că e o decizie criminală, antiro­mânească, a preşedintelui Băsescu - Polonia şi Ungaria ajung la aceleaşi ţinte de deficit structural în 2018, nu în 2015, Franţa, Italia, Portugalia, toţi ceilalţi, în 2017 -. Băsescu a vrut 2015, ca «după noi, potopul», a spus Ponta, citat de Mediafax. În hora MTO a intrat fostul premier Emil Boc, în mandatul căruia s-au discutat obiectivele pe termen mediu. „Este inadmisibil ca la nivel de pre­mier şi ministru de finanţe să nu ai o ex­per­tiză de specialitate când e vorba de discu­tarea unor măsuri cu impact bugetar con­cret. Trebuie ca ţara să se ferească de măsuri populiste sau măsuri care nu au acoperire reală în economie, pentru că am avut aceste excese în 2007 – 2008, după care a trebuit ca toţi românii să plătească costurile unei ase­me­nea politici. Sunt acum constrângeri care ţin de colaborarea cu CE, pentru că a­cel MTO este cu CE, unde România are sta­bilită o ţintă de deficit bugetar şi una de de­ficit structural. Cel mai complicat lucru este de a respecta deficitul structural, de 1%“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO