Eveniment

Cheltuieli aiuritoare la companiile de stat cu brazi, porci şi cadouri. Boc respinge rectificările bugetare cerute de manageri, iar Băsescu cere ca ei să fie daţi afară

Cheltuieli aiuritoare la companiile de stat cu brazi, porci şi cadouri. Boc respinge rectificările bugetare cerute de manageri, iar Băsescu cere ca ei să fie daţi afară

Preşedintele Traian Băsescu (stânga) i-a transmis premierului Emil Boc să-i dea afară pe managerii largi la pungă pe banii statului

Autor: Alexandru Moise

22.12.2011, 00:07 3082

Informaţiile financiare prezentate ieri în Guvern legate de companiile pentru care au fost solicitate majorări de buget au indicat depăşiri de cheltuieli inclusiv pentru achiziţionarea de maşini şi echipamente IT, dar şi de brazi, porci şi cadouri pentru copii, destinate angajaţilor din unităţi.

Companiile de stat sunt de ani de zile o gaură neagră a bugetului căreia nimeni nu i-a dat de capăt. Controlate politic, primele 35 de companii de stat din punct de vedere al cifrei de afaceri ţin în spate peste 200.000 de angajaţi, dar au avut în 2010 pierderi de 500 mil. euro la afaceri de 10 mld. euro.

Ce s-a observat, în şedinţa de guvern de ieri?

"S-a descoperit că multe dintre cheltuielile companiilor au fost efectuate pentru achiziţionarea de maşini, echipamente IT şi alte nebunii, dar şi pentru brazi, porc şi cadouri pentru copii destinate angajaţilor din companii. În urma discuţiei din Guvern s-a stabilit că vor fi aprobate majorări de bugete doar dacă managerii companiilor pot justifica toate cheltuielile, iar în caz contrar vor fi luate măsuri împotriva acestora", au relatat agenţiei Mediafax surse participante la şedinţa Cabinetului.

Potrivit acestora, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor de resort să analizeze activitatea managerilor companiilor din subordinea ministerelor Transporturilor, Comunicaţiilor şi Economiei, precum şi situaţia economică a unităţilor, după ce i s-au prezentat solicitări de majorare a bugetelor la mai multe dintre aceste societăţi. Pentru companiile subordonate Ministerului Economiei au fost menţionate Romgaz, Transelectrica şi Transgaz, în timp ce din portofoliul Ministerului Transporturilor au fost nominalizate aproape toate societăţile.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că ieri premierul Emil Boc a respins cerererile de rectificări bugetare pentru acest an ale marilor companii de stat, el precizând că speră ca şeful Guvernului să facă şi "pasul următor", adică "să-i dea afară" pe managerii care nu au respectat parametrii bugetari.

"Am apreciat foarte mult o măsură pe care prim-ministrul a luat-o astăzi (ieri - n.r.). Ca de obicei, marile companii au venit, în una din ultimele şedinţe de guvern de anul acesta, cu rectificarea bugetelor, probabil nu şi-au făcut veniturile, au cheltuit mai mult decât au avut în bugetul iniţial şi aveau nevoie ca Guvernul să le consfiinţească lipsa de responsabilitate a managerilor, să le aprobe noile bugete pe anul acesta, să le justifice, să le acopere faptul că nu şi-au făcut bugetele sau au avut cheltuieli mai mari. (...) Prim-ministrul astăzi în Guvern a respins toate modificările de buget cerând explicaţii asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele", a afirmat Băsescu. În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul a cerut conducerii Ministerului Finanţelor să nu accepte sub nicio formă depăşirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricât de mari ar fi "nevoile unora sau altora", fără să precizeze însă exact la ce riscuri se referă în acest sens.

"Atrag atenţia Ministerului Finanţelor că deficitul bugetar nu se negociază, ci se respectă. Nu acceptăm sub nicio formă depăşirea plafonului de 4,4% pentru acest an, oricât de mari ar fi nevoile unora sau altora", a spus Boc.

Surse oficiale au declarat că şi autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfârşitul lunii noiembrie la 2,95% din PIB şi exercită presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an. Potrivit surselor, problema acestor cereri a fost prezentată de ministrul de resort premierului.

Pentru acest an ţinta de deficit bugetar a fost stabilită la maximum 4,4% din PIB.

La sfârşitul lunii octombrie bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 2,4% din PIB, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de rezultatul consemnat la sfârşitul lunii anterioare.

Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, a declarat marţi că datele actuale estimative pentru întregul an indică o rată de creştere economică de 1,7% şi un deficit bugetar de 4,1% din PIB.

Din nou suplimentări de bugete la ministere

Bugetele ministerelor Transporturilor, Mediului, Educaţiei, Dezvoltării Regionale şi Sănătăţii au fost suplimentate ieri de Guvern din Fondul de rezervă bugetară pentru plata unor arierate.

Ministerul Transporturilor a primit 450 milioane lei pentru plata obligaţiilor restante către furnizorii de energie electrică, iar Ministerul Educaţiei a încasat 50 milioane lei pentru reabilitarea unor şcoli.

Bugetul Ministerului Dezvoltării a fost suplimentat cu 150 milioane lei pentru lucrări la reţele de alimentare cu apă în mediul rural şi reabilitare drumuri.

Ministerul Mediului a primit 40 milioane lei pentru lucrări la infrastructura de mediu şi gospodărirea apelor.

Ministerul Sănătăţii a anunţat anterior că a primit 435,5 milioane de lei pentru plata datoriilor la medicamentele compensate şi gratuite astfel încât să nu fie înregistrate la sfârşitul anului restanţe mai vechi de 90 zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO