Eveniment

Consiliul Fiscal: Bugetul pe 2011 este construit după legi care nu se ştie cum vor arăta

Autor: Razvan Voican

06.12.2010, 23:55 27

Construcţia bugetului pentru anul viitor, şi aşa întârziată,este minată de luarea în calcul a unor estimări de venituri şicheltuieli care nu se sprijină pe un cadru legislativ deja adoptat,atât timp cât legile care stau la baza noii politici salariale aGuvernului, legea pensiilor, reglementările privind indemnizaţia dematernitate sau referinţa pentru ajutorul de şomaj nu au fostfinalizate şi aprobate până în prezent, arată Consiliul Fiscal,care a primit documentele de la Finanţe de-abia pe 30noiembrie.

De altfel, organismul împuternicit prin legea responsabilităţiifiscale să analizeze şi să emită recomandări privind legislaţiabugetară remarcă faptul că nici măcar strategia fiscal-bugetarăadoptată de Guvern în septembrie şi care ar fi trebuit să stea labaza elaborării bugetului nu are statutul de act aprobat deParlament, şi nici legea privind aprobarea unor plafoanebugetare.

"Respectarea întocmai a prevederilor legii responsabilităţiifiscale va fi amânată pentru anul viitor", consideră consiliul.

Opinia dată publicităţii ieri evită să se pronunţe în privinţafundamentării estimărilor privind încasările din impozi­-

te-cheie precum TVA sau impozitul pe profit, remarcând totuşi căproiectul de bu­­get ia în calcul venituri mai mari în prin­cipaldin TVA şi accize faţă de proiec­ţiile din strategiafiscal-bugetară.

În schimb, sunt considerate nerealiste cifrele privind creştereacu 17% a veniturilor din contribuţii de asigurări sociale desănătate. Misterul din spatele acestei ipoteze de creştere a fostparţial devoalat ieri, când au apărut informaţii privind intenţiaGuvernului de a-i obliga pe pensionarii cu venituri mai mari de 740de lei pe lună să achite contribuţii de sănătate.

Tot ca nerealistă este calificată şi proiecţia de reducere acheltuielilor pentru asistenţa socială, în condiţiile unui cadrulegislativ care încă face obiectul unor negocieri politice înaceste zile. De asemenea, cifrele privind cheltuielile de personalsunt supuse unor riscuri de nerealizare atât timp cât legeasalarizării pentru 2011 încă nu este gata.

Cât priveşte investiţiile, consiliul constată că MinisterulFinanţelor nu a elaborat o listă de priorităţi cu proiectedetaliate şi alocări bugetare multianuale, iar obiectivelesectoriale incluse în raportul aferent legii bugetului nu pot ficonsiderate credibile atât timp cât nu sunt specificate costurilepe care le implică şi cu atât mai puţin termene clare deîndeplinire.

Consiliul afirmă că ten­dinţa de reducere a deficitului bugetarîn următorii ani ar putea fi ameninţată de rezultatele slabe înîmbunătăţirea performanţelor companiilor de stat, care continuă săînregistreze pierderi mari şi să acumuzele arierate.

Evaluările Consiliului Fiscal

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO