Eveniment

Construcţiile au început anul cu o scădere, dar există şi semne de revenire

Construcţiile au început anul cu o scădere, dar...

Autor: Iulian Anghel

16.03.2017, 00:04 176

Construcţiile au scăzut în prima lună din an cu 1,1% serie brută şi cu 6,6% serie ajustată. În dinamică lunară, construcţiile au scăzut cu 66,5% serie brută, dar au crescut cu 5,1% pe serie ajustată şi acest ultim aspect este un semn bun pentru că se petrece după trei luni de declin.

Construcţiile au avut un 2016 complicat. Retragerea sta­tului din investiţii a avut un impact însemnat asupra secto­rului. În 2016, bugetul general consolidat a cheltuit pe in­vestiţii 29,5 mld. lei, cu aproape 12 mld. lei sub nivelul din 2015. Acest lucru s-a văzut în volumul lucrărilor de construcţii ingi­nereşti, care s-a redus cu peste 11% în 2016. În aceeaşi vreme, sectorul nerezidenţial (cons­trucţia de şcoli, spitale) a cres­cut cu doar 1%, singurul care a avut un avans însemnat, de 12%, fiind sectorul rezidenţial. Prima lună din 2017 seamănă cu 2016, sub acest aspect: a crescut sectorul rezidenţial şi scade sectorul de infrastructură.

Nu este clar de unde va veni redresarea anul acesta. Datele din ianuarie arată că, faţă de perioada similară a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 1,1%, respectiv cu 6,6%.

Ianuarie la ianuarie, serie brută, s-au înre­gistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale – minus 48,7% şi la lucrările de întreţinere şi re-paraţii curente - minus 6,3%. Lucrările de cons­trucţii noi au crescut cu 8,3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de cons­trucţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 30% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,4%. Creş­teri au fost la clădirile rezi­denţiale - plus 67,4%. Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 6,6%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la: lucrările de reparaţii capitale - minus 49,8%; lu­crările de întreţinere şi reparaţii curente - minus 5,5%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 4,5%.

Pe obiecte de construcţii, construcţiile inginereşti au căzut cu 23,3%, sectorul nerezidenţial cu 0,8%, creşteri fiind înregistrate la clădirile rezidenţiale – plus 52%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO