Eveniment

Cum poate fi confiscată averea în cadrul „confiscării extinse“

Ministrul justiţiei Cătălin Predoiu

Foto Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

07.07.2011, 00:07 1334

Ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a susţinut ieri că primageneraţie de magnaţi "100% made in România" s-a dovedit pe cât deiscusită în acapararea de active prin mijloa­ce politice, pe atâtde insuficient pregătită pentru administrarea lor în condiţii deconcurenţă şi responsabilitate.

Ministrul a susţinut: "Multe dintre marile patrimoniiindivi­duale s-au format prin mijloace ilicite penale, se menţinprin mijloace ilicite penale şi perpetuează ilicitul penal".Ministrul a făcut aceste declaraţii la un seminar, cu câteva oreînainte ca Guvernul să aprobe un proiect privind "confiscareaextinsă a averilor".

Acesta prevede că, în cazul unei persoane con­damnate pentruinfracţiuni pentru care legea prevede o pe­deapsă cu închisoareamai mare de 5 ani, instanţa poate dis­pune şi confiscarea bunurilorcondamnatului în aşa-numita "confiscare extinsă".

Confiscarea extinsă înseamnă că bunurile confiscate vor fi şicele transferate de către persoana condamnată unui terţ, unuimembru al familiei sau unei persoane juridice asupra căreia aceastadeţine controlul. În acest caz, intervine "sarcina inversăriiprobei", adică cel condamnat trebuie să demonstreze că şi-adobândit averea licit, dacă vrea ca ea să nu-i fie confiscată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO