Eveniment

Cum să câştigi 165 mil. euro numai din dosare

Cum să câştigi 165 mil. euro numai din dosare şi fără să faci vreo construcţie

Autor: Cristi Moga

07.07.2011, 00:08 2525

Controversatul om de afaceri Costică Constanda(foto), devenit celebru ca urmare aschimbului de terenuri Parcul Bordei - Satul Francez şi alitigiilor izbucnite pe marginea acestui caz, a câştigat ieri unproces de 165 mil. euro împotriva Primăriei Capitalei, o sumărecord pentru instituţia condusă de Sorin Oprescu, căruia i-a fostpasat un cartof care a început să se încălzească din mandatelepredecesorilor săi - Traian Băsescu şi Adriean Videanu.

În aceste condiţii, de ce îi era frică lui Oprescu nu a scăpat:la o lună de la inaugurarea Pasajului Basarab şi cu o lună înaintede inaugurarea stadionului Naţional Arena, două obiective care îioferă un plus important în bătălia electorală pentru un nou mandat,Primăria Capitalei a primit o lovitură cât 15% din bugetulanual.

Decizia Tribunalului Bu­cureşti, pronunţată ieri, va fi atacatăde către Primărie la Curtea de Apel, care dacă îi va da din noudreptate lui Constanda, ar putea avea consecinţe devastatoare înbugetul Capitalei, de circa un miliard de euro anual.

De ce ar trebui Primăria şi bucureştenii (circa 80euro/locuitor) să îi plătească lui Constanda aceşti bani?

Povestea care l-a făcut celebru pe Constanda începe în 2003,când preşedintele Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei,i-a împroprietărit pe Dumitru Tudor şi Eugen Lincaru cu un teren de28.500 mp din zona Parcului Bordei din nordul Capitalei, înschimbul unui teren revendicat în Satul Francez. Constanda acumpărat terenul de la aceştia, dar deoarece consilierii Capitaleidin mandatul lui Adriean Videanu nu i-au aprobat planurileurbanistice pentru a construi în Bordei, omul de afaceri a datPrimăria în judecată, iar instanţa a obligat Pri­mă­ria să îiaprobe PUZ şi să îl despăgubească cu 17 mil. euro. Prins la colţ,în condiţiile în care decizia instanţei nu mai putea fi aplicatădupă ce o ordonanţă emisă de Guvernul Tăriceanu interziceaconstruirea în parcuri, Videanu i-a dat lui Constanda la schimbterenul din Satul Francez, pe care s-a angajat că va fi aprobat unPUZ care să îi permită construirea de blocuri cu cinci etaje cu osuprafaţă construită de 3,5 ori mai mare decât cea a terenului.

În condiţiile în care Consiliul General şi primarul Capitaleis-au schimbat, aceşti parametrii nu au fost aprobaţi timp de doiani, motiv pentru care Constanda s-a întors împotriva actualeiconduceri a Bucureştiului, care a pierdut ieri o primă bătălie de165 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO