Eveniment

De ce s-a prelungit recesiunea

Calitatea investiţiilor străine atrase de România în perioada decreştere economică a fost foarte slabă în con­diţiile în carepoliticile promovate de autorităţi au încurajat mai puţininvestiţiile orientate spre producţie şi export şi mai multinvestiţiile speculative, a declarat Valentin Lazea,economistul-şef al BNR, în cadrul unei conferinţe organizate deConsiliul Investitorilor Străini şi Academia de StudiiEconomice.

"Calitatea investiţiilor străine lasă foarte mult de dorit. Esteşi vina noastră pentru că politicile promovate de autorităţi auatras mai mult investitorii speculativi şi mai puţin investitoriiorientaţi spre export." El consideră că miza în anii următori esteatragerea de investiţii productive şi orientarea către export.

Andrei Caramitru, managing partner la firma de consultanţăMcKinsey, crede că principalele cauze pentru care România seconfruntă cu o recesiune prelungită sunt ni­velul scăzut aleconomisirii interne şi managementul prost al banilor publici.Creşterea economică s-a bazat pe consum, dar acesta s-a prăbuşitfoarte repede în condiţiile în care popu­laţia nu a avut cu ce săsuplimenteze scăderea veniturilor.

"Noi a trebuit să reducem consumul pentru că nu aveam niciunbuffer. Dar încă nu ne-am ajustat suficient. Dacă consumul s-ar fiajustat într-atât încât exporturile să depăşească importurile, acumam fi putut să creştem pe o bază sustenabilă", a afirmatCaramitru.

Lazea mai spune că România se află într-o competiţie directă cualte 191 de state din întreaga lume pentru atragerea de investiţiistrăine şi nu a reuşit să atragă foarte mulţi bani în ultimii doiani, în condiţiile în care criza ne-a prins cu deficite foartemari. El a dat ca exemplu sectoarele private din Cehia, Polonia,Slovacia şi Ungaria, care înainte de izbucnirea crizei economice auavut surplus de cont curent, indiferent de măsurile adoptate deguvernele din aceste state.

"Atunci când criza a venit, sectorul privat (din Cehia, Polonia,Slovacia şi Ungaria - n.r.) era într-o poziţie de surplus, pe careşi l-a conservat. România avea la ora când a lovit criza un deficitde 7% din PIB. Asta este diferenţa de la care am pornit. Ştiu că nusună bine pentru investitorii străini, dar noi trebuie săconştientizăm lucrul acesta." El consideră că România trebuie să seconcentreze în 2011 şi în anii următori pe consolidarea unui noumodel de creştere economică, bazat în mai mică măsură pe consum şimai mult pe investiţii productive şi export net.

"În esenţă, România în 2011 va fi aşa cum ştim noi să o facem,nici mai bună, nici mai rea. Şi de aceea toate acele gânduri şisperanţe şi aşteptări că cineva va veni să ne rezolve probleme suntîn van. Cum o să fie la anul? Aşa cum o să muncim şi o să necomportăm. Miza nu este 2011, ci următorii ani, când România vatrebui să se îndrepte către un nou model economic, care să sebazeze pe investiţii productive şi export."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO