Eveniment

Dispariţia coloşilor industriali a şters oraşe întregi de pe harta României

Dispariţia coloşilor industriali a şters oraşe întregi de pe harta României

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

13.09.2012, 00:09 4411

Închiderea sau restrângea trep­tată a activităţii marilor fabrici şi combinate industriale care funcţionau în­ain­te de '89, însoţită de pierderea a zeci sau sute de mii de locuri de muncă, a fost unul dintre factorii majori care au accentuat sau chiar generat fenomenul de depopulare a României, arată o analiză a ZF.

De exemplu, concedierile în masă de la combinate precum Sidex Galaţi (actualul ArcelorMittal), care a pierdut în ultimii 13 ani circa 23.000 de salariaţi, au făcut ca populaţia oraşului Galaţi să scadă cu un sfert în ultimul deceniu.

Ultimul recensământ a scos la iveală faptul că din 2002 şi până în 2011 din cele mai importante 100 de oraşe ale României au pierdut peste 1,5 mili­oa­ne de locuitori, ceea ce se tra­duce printr-un declin de 16%. Oraşul care a în­registrat cea mai drastică scă­dere a numărului de locuitori din ulti­mii nouă ani este Roman (judeţul Neamţ), evo­lu­ţie care are printre altele la bază dis­poni­bilizările din combinatul de ţevi la­minate Petrotub Roman, care şi-a re­dus din 2002 la un sfert personalul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO