Eveniment

Doru Lionăchescu, Capital Partners: "Investitorii cu care am vorbit sunt speriaţi că se va întoarce iarăşi o mare criză". PLUS, trei întrebări fundamentale despre ce va urma

Doru Lionăchescu, Capital Partners: "Investitorii cu care am vorbit sunt speriaţi că se va întoarce iarăşi o mare criză". PLUS, trei întrebări fundamentale despre ce va urma

Autor: Sorin Pâslaru

06.08.2011, 23:04 1416

Doru Lionăchescu, partener la casa deinvestiţii Capital Partners, spune că investitorii cu care a intratîn contact în aceste zile sunt destul de speriaţi. "Cam toată lumeaeste speriată că se va întoarce iarăşi o mare criză. Problema estecă guvernul nu mai are resurse. Acum doi ani a transformat datoriaprivată în datorie publică, aşa că singura posibilitate esteemisiunea de monedă, ceea ce înseamnă inflaţie".

Lionăchescu afirmă că din punct de vederestrategic este vorba de o reaşezare a polilor de putere în lume,care nu se poate face "liniştit".
"Se mută prosperitatea în altă parte decât înEuropa de Vest şi SUA. Se face asta prin mişcări seismice alepieţelor financiare. Asistăm la un processecular".
Omul de afaceri, a cărui companie face partedintr-o reţea de firme de consultanţă monidală pentru fuziuni şiachiziţii independente, spune că toţi cei cu care a vorbit sunt înacest moment în stand-by. "Cei care erau acum trei-şase luni peplus, adică vedeau pozitivă evoluţia evenimentelor, s-au întorsacum pe active sigure. Nimeni nu mai poate da evaluări alecompaniilor".
Ce ar trebui să se întâmple pe pieţe ca săavem o întoarcere la stabilitate?
"Ar trebui o succesiune de ştiri foarte bunecare să-i liniştească pe investitori. Din Europa nu se întrevedevreo idee iar problema este cu atât mai gravă cu cât suntem înmiezul verii şi abia la toamnă se întorc parlamentele ce o săconstate la ce cheltuieli s-au angajatguvernele".
Va fi influenţat cursul înRomânia?
"Pe termen scurt nu cred, Banca Naţională areresurse mari iar faptul că România nu are investment grade, face săfie ocolită de hsdgefund-urile care pot destabiliza piaţa prinieşiorea lor".
O mare întrebare este acum în ce să maiinvesteşti banii?
Ţările cu excedent s-au dus către franculeleveţian şi aur dar pentru a obţine randamente vor trebui să facăşi investiţii mai riscante. Lionăchescu susţine că marea schimbarea ultimelor decenii este că excedentele s-au mutat din ţărilebogate din Vest înspre alte zone, iar aceşti investitori puncondiţii acum pentru a împrumuta în continuare "LumeaVeche".
Lionăchescu spune că tensiunile se acumuleazăşi deocamdată nu sunt scoase la iveală soluţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO