Eveniment

„Executarea“ şefului Fiscului se amână cu o lună. „Începând de azi, trebuie să-şi demonstreze eficienţa în fiecare zi!“

„Executarea“ şefului Fiscului se amână cu o lună....

Autor: Iulian Anghel

11.07.2017, 00:04 354

Premierul Mihai Tudose a anunţat ieri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că următoarea analiză „pe cifre“ a activităţii ANAF, condusă în prezent de Bogdan Stan, va avea loc peste o lună.

„Aici discutăm de cel puţin două lucruri. Cifrele sunt sau arată mai bine ca anul trecut. Nu arată, după opinia mea, după opinia noastră, la fel de bine ca şi cum ar fi trebuit să arate, dată fiind creşterea economică. Nu se poate să ai creştere economică, să ai consum mai mare şi încasări mai puţine“, a declarat Mihai Tudose, citat de Mediafax, întrebat fiind dacă este mulţumit de activitatea ANAF. Veniturile bugetului consolidat au crescut, în primele cinci luni, an/an, cu 8%, dar sunt cu 4 mld. lei sub programul de încasări, ceea ce generează dificultăţi în aplicarea programului de cheltuieli.

Săptămâna trecută premierul ameninţase voalat, cu referire la şeful Fiscului: cine nu-şi face treaba pleacă acasă! Premierul este nemulţumit că, deşi consumul a crescut cu 8% (cu un plus de 13% la vânzările de combustibil) în primele cinci luni din an, încasările din TVA au scăzut cu 5%, iar cele din TVA cu 9,5%. Tudose a spus ieri că Bogdan Stan are la dispoziţie pentru a-şi dovedi eficienţa la conducerea ANAF, „începând cu azi, fiecare zi“.

În primele cinci luni din an, bugetul a pierdut din TVA, comparativ cu primele cinci luni din 2016, 1,1 mld. lei, deşi încasările ar fi trebuit să fie pe plus. Creşterea consumului cu 8% ar fi trebuit să se traducă, aritmetic, într-o creştere de venituri din TVA de 8% din care se scade reducerea TVA cu un punct, de la 20% la 19% (o reducere de 5%). Aşadar, în loc de o creştere de 3% (opt procente din „efectul de runda a doua“ minus cinci procente din „efectul de runda întâi“) a veniturilor din TVA, avem, la cinci luni, o scădere de 5%, ceea ce se reflectă într-un minus la buget aproape 1,8 mld. lei, doar din TVA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO