Eveniment

FMI revizuieste acordul, dar tinta de deficit bugetar ramane batuta in cuie

FMI revizuieste acordul, dar tinta de deficit bugetar ramane batuta in cuie

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania: Economia se va intoarce pe un trend pozitiv, mult mai rapid si mult mai puternic, daca va exista stabilitate macroeconomica. Rolul nostru, al FMI, este de a ajuta tarile sa atinga stabilitatea macroeconomica

21.01.2010, 23:22 17

"Este vorba de alte masuri decat cele existente in acordul dejaparafat de cele doua parti, este vorba de revizia acordului si dincate stiu eu, este o revizie care merge bine. Dar ramane sa vedem.Pana nu discutam, nu este un subiect de discutie publica", a spusVladescu.

El a precizat ca nu se discuta majorarea tintei de deficitbugetar pentru 2010, stabilita la 5,9% din PIB.

Misiunea de evaluare a FMI si CE a avut ieri discutii atat laBNR, cat si la Ministerul Finantelor, avand intalniri inclusiv cuMugur Isarescu, guvernatorul BNR, si cu Sebastian Vladescu,ministrul finantelor.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat caRomania ar putea primi urmatoarele doua transe din imprumutul de laFMI, desi nu au fost indeplinite toate tintele mentionate inacordul de imprumut.

Referindu-se la tinta de inflatie, Franks a precizat ca aceastaa fost depasita cu "foarte putin". Rata anuala a inflatiei s-asituat la 4,74% anul trecut, peste intervalul tintit de BNR, de3,5% plus/minus un punct procentual. "Este prematur sa vorbim.Suntem in discutii in ceea ce priveste conditiile pentru eliberareatranselor. Am motive sa cred ca programul va continua", a spusFranks.

Oficialul FMI a precizat ca pe termen scurt va fi, probabil, ocrestere economica lenta, in urmatoarele luni, economia urmand saaccelereze catre finele anului. "Economia se va intoarce pe untrend pozitiv, mult mai rapid si mult mai puternic, daca va existastabilitate macroeconomica. Rolul nostru, al FMI, este de a ajutatarile sa atinga stabilitatea macroeconomica si sa pregateascaterenul pentru o crestere economica", a spus Franks.

Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acestan, iar una dintre conditiile impuse in acordul cu institutiilefinanciare internationale este reducerea deficitului bugetar la5,9%.

Estimarea privind tinta de crestere economica ar putea fimodificata, insa Franks a precizat ca nu anticipeaza schimbarimajore in ceea ce priveste prognoza de crestere economica aRomaniei pentru acest an.

Intrebat daca este posibil ca Romania sa nu mai aiba nevoie dealte transe de la FMI, cu exceptia urmatoarelor doua, Franks araspuns ca aceasta va fi o decizie a Guvernului Romaniei.

"Tarile hotarasc daca vor sa imprumute bani de la noi. Deci vafi o decizie a guvernului daca va dori sa continue sa primeascatranse de la FMI sau sa atraga bani individual."

O misiune a FMI, condusa de Franks, se afla in perioada 20-27ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acorduluistand-by, in vederea eliberarii transelor trei si patru, in valoarecumulata de 2,3 mld. euro.

Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, a declaratrecent pentru ZF ca cele doua transe urmeaza sa fie eliberate deFond pana la sfarsitul lunii viitoare si vor fi impartite intreFinante si BNR, insa va fi pentru ultima data cand banii Fonduluiajung si la bugetul de stat.

"Asa cum am propus inca din octombrie 2009, banii vor mergejumatate pentru finantarea deficitului bugetar, insa este pentruultima data cand se va intampla acest lucru, pentru ca aceasta afost o exceptie la care am apelat in conditii speciale, baniiFondului nefiind destinati acestui scop", a spus Franks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO