Eveniment

FMI si CE: Va dam banii, dar vedeti ce faceti cu ei. Finantele si BNR primesc 3,3 mld. euro

FMI si CE: Va dam banii, dar vedeti ce faceti cu ei. Finantele si BNR primesc 3,3 mld. euro
27.01.2010, 23:12 22

Romania va primi pana in martie 3,3 mld. de euro de la FMI siComisia Europeana, in conditiile in care a indeplinit majoritateatintelor negociate cu cele doua institutii.

FMI si Comisia Europeana au finalizat a doua si a treia evaluarea acordului intr-o nota optimista, sustinand insa importanta con tinuarii reformelor agreate.

Misiunea FMI in Romania va recomanda board-ului de laWashington, la mijlocul lunii februarie, sa elibereze ur matoareledoua transe pentru Romania, de 2,3 mld. euro, banii urmand saajunga pana la finele lunii, potrivit lui Jeffrey Franks, sefulmisiunii de evaluare a acordului.

Iar Comisia Europeana va elibera urmatoarea transa de un miliardde euro in luna martie, dupa cum a dat asigurari FabienneIlzkovitz, reprezentanta CE. Singurul criteriu care nu a fostindeplinit de Romania este cel privind arieratele. FMI a amanattermenul privind eliminarea arieratelor statului pana la finalulacordului, in aprilie 2011, programul prevazut initial fiindsfarsitul acestui an.

Franks a explicat ca modificarea termenului prevazut initial afost determinata de faptul ca stocul initial de arierate a fost maimare decat cel prevazut, ca urmare a dificultatii de monitorizarede catre Guvern a datoriilor statului la nivelul autoritatilorlocale.

Seful misiunii FMI a subliniat necesitatea reduceriicheltuielilor salariale in sectorul bugetar, precizand ca Romanianu este o tara bogata si nu-si poate permite un sector public de"tip Mercedes", ci unul de "tip Dacia". "Daca as putea sa folosesco analogie, in familia mea de exemplu, daca as vrea sa cumpar unMercedes, dar nu mi-as putea permite decat o Dacia, atunci mi-ascumpara o Dacie. Romania nu-si poate permite un sector public detip Mercedes, ci unul de tip Dacia. Nu este nimic in neregula cuDacia, este un mijloc de transport bun, confortabil", a precizatFranks. El a mai spus ca salariatii din sectorul public nu sunt ceimai saraci, precizand ca este necesar ca fondul de salarii dinsectorul public sa scada.

Reducerea cheltuielilor de personal se va realiza atat prinscaderea masei salariale, cat si prin disponibilizarea de personal,contributia acestor masuri urmand sa fie decisa de Guvern, potrivitlui Franks. "Ca sa reduci cheltuielile de personal sunt doua cai.Prima sa dai salariile in jos sau a doua sa dai afara angajati.Guvernul a ales o combinatie. Salariile au fost inghetate (...)Vorfi si unele reduceri de personal. Mixul exact este ceva ce am lasatla latitudinea Guvernului. Exista o anumita flexibilitate".

Somajul va continua sa creasca pana la jumatatea acestui an siar putea atinge un milion de persoane, a declarat Franks pentruProTV. "Personal, cred ca somajul va continua sa creasca probabilpana la mijlocul anului (...) Per total, un milion de someri estecu siguranta posibil". Tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIBpentru anul 2009 a fost indeplinita, iar obiectivul de 5,9% din PIBstabilit pentru acest an este "realizabil", potrivit aprecierilorlui Franks.

Comisia analizeaza posibilitatea de a permite Romaniei ocorectie mai lenta a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB,amanand cu un an, pana in 2012, atingerea acestui obiectiv, a spusreprezentanta CE Fabienne Ilzkovitz.

Autoritatile au promis FMI si CE ca legea responsabilitatiifiscale va fi adoptata in martie, termenul pentru adoptarea legiipensiilor fiind stabilit pentru iunie. "Au existat unele intarzieridin cauza incertitudinilor politice. Trebuie mers inainte cu legeapensiilor in prima jumatate a acestui an. Sistemul pensiilor estein dezechilibru in acest mo ment, iar asta ar putea periclitaprimirea banilor de catre pensionari in viitor. In urma toareleluni, legea pensiilor va fi trimisa la Parlament", a spusFranks.

Creditarea pentru sectorul privat ar putea reveni in teritoriulpozitiv in acest an, insa sistemul bancar va ramane in continuaresub presiune, potrivit lui Franks. El a spus ca este multumit decolaborarea cu departamentul de supraveghere din banca centrala, pecare l-a caracterizat ca fiind "foarte vigilent".

In ceea ce priveste expunerea principalelor noua grupuri bancareprezente pe piata din Romania, seful misiunii FMI a precizat ca lafinalul lunii decembrie a revenit la nivelul convenit in martie2009, dupa ce evaluarea pentru finalul lunii septembrie indica ousoara scadere.

O noua misiune a FMI se va intoarce in Romania la finele luniiaprilie si in ceputul lunii mai, pentru a evalua criteriileindeplinite de Romania in martie.

Seful FMI vine la Bucuresti in martie

Directorul general al FMI Dominique Strauss-Khan, 60 de ani, vaveni in Romania in luna martie, potrivit www.incont.ro.Strauss-Khan a preluat conducerea FMI din anul 2007, iar presainternationala speculeaza ca ar putea fi urmatorul candidat alPartidului Socialist la alegerile prezidentiale din Franta, carevor avea loc in 2012, fiind considerat un adversar redutabil pentruactualul presedinte Nicolas Sarkozy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO