Eveniment

Franks: România riscă să returneze 1,5 mld. euro dacă unele proiecte UE nu sunt finalizate în 2011

Franks: România riscă să returneze 1,5 mld. euro dacă unele proiecte UE nu sunt finalizate în 2011

Autor: Iulian Anghel

09.05.2011, 10:19 1059

În domeniulatragerii fondurilor europene s-a observat o accelarare în ultimavreme, dar acest efort trebuie dublat în condiţiile în care rataaborbţiei rămâne redusă, apreciază şeful misiunii FMI la BucureştiJeffrey Franks.

Potrivit şefului misiunii FMI, România riscă să returneze UE pânăla 1,5 mild. euro din fondurile de preaderea dacă proiecteleîncepute cu aceşti bani nu sunt încheiate până la finele anului.Ultimele programe cu fondurile de preaderare - Phare, Ispa şiSAPARD - se încheie în acest an. Pe fondurile postaderare(fondurile structurale) România a absorbit în patru ani de laintegrare aproximativ 10% din totalul fondurilor acordate pentruexerciţiul financiar 2007-1013, de de 19,6 mld. euro. Franks aapreciat că proiectele care au şanse mici de reuşită trebuieabandonate.

"Trebuie ca proiectele cu prioritateredusă să fie abandonate pentru ca eforturile să se concentreze pedomeniile în care absorbţia creşte foarte rapid. România riscă săfie obligată să returneze până la 1,5 miliarde euro, sume dejaplătite, dacă aceste proiecte nu sunt finalizate până la sfârşitulacestui an"

Franks a mai spus că experţii FMI şi ceiai Comisiei Europene au ajuns la un acord cu autorităţile româneprivind politicile economice, iar scrisoarea de intenţie va fianalizată în boardul Fondului, cel mai probabil, la finele luniiiunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO