Eveniment

Gabriel Biriş, protagonistul modificărilor din Codul fiscal, a decis să facă pasul înapoi

Gabriel Biriş, protagonistul modificărilor din Codul...

Autor: Adelina Mihai, Gabriel Pecheanu

09.09.2016, 00:06 1161

Gabriel Biriş, 46 de ani, secretarul de stat de la Finanţe responsabil cu legislaţia fiscală, şi-a dat demisia ieri dimineaţă, după scandalul legat de o eventuală modificare a Codului fiscal, iar premierul Dacian Cioloş a acceptat-o.

„În această dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş din func­ţia de secretar de stat, iar pre­mierul a acceptat această dem­isie. (...) Din păcate, Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lan­sat în spaţiul public câteva pro­puneri pe care acest guvern nu şi le asumă’’, a spus Liviu Iolu, pur­tătorul de cuvânt al gu­vernului. El a su­bliniat că gu­vernul nu are în ve­de­re majorări de taxe şi impozite.

„În primul rând, cum a spus şi ministrul finanţelor, acest gu­vern nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii, nici pentru angajat, nici pentru angajator, persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creş­tere a taxării, iar în perioada ur­mă­toare MFP va pune în dez­ba­tere publică nişte modificări ale Codului fiscal, dar singurele mă­suri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea des­făşurării activităţii econo­mice’’, a adăugat Iolu.

Avocatul Gabriel Biriş a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor din luna decembrie a anului trecut până ieri. El este avocat coordonator şi co-managing partner la societatea de avocatură Biriş Goran din luna mai a anului 2006, poziţie din care s-a ocupat de coordonarea activităţii departamentului de asistenţă fiscală şi de asistenţa şi reprezentarea juridică în diverse contracte comerciale.

Biriş şi-a început cariera în 1995, când s-a angajat pe poziţia de consultant în cadrul firmei de consultanţă fiscală Coopers & Lybrand (actualmente PwC), după care a plecat la firma de consultanţă juridică, audit şi consultanţă fiscală Haarmann Hemmelrath România (în intervalul 1998 – 2002), iar ulterior a fost avocat al firmei de avocatură Salans - Moore şi Asociaţii (în perioada 2002 - 2004).

Este licenţiat în drept (la Universitatea Româno-Americană, licenţiat în 2000) şi în inginerie (fiind absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, diplomă obţinută în 1995).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO