Eveniment

Guvernul a înfruntat moţiunea şi bugetarii ieşiţi în stradă. Continuă restructurarea statului. Bursa şi cursul, favorabile

Guvernul a înfruntat moţiunea şi bugetarii ieşiţi în stradă. Continuă restructurarea statului. Bursa şi cursul, favorabile

Autor: Iulian Anghel

27.10.2010, 23:57 19

Cei 30.000 de sindicalişti şi susţinători ai partidelor deopoziţie care au protestat în faţa Palatului Parlamentului nu auputut modifica rezultatul votului la moţiunea de cenzură dezbătutăieri în Parlament. Opoziţia nu a avut cele 236 de voturi necesaredemiterii Guvernului şi, astfel, Executivul condus de Emil Bocrămâne în picioare, cel puţin până în februarie, când începe o nouăsesiune parlamentară. Moţiunea de cenzură de ieri a fost respinsăcu 219 voturi "pentru", în condiţiile în care tabăra puterii nu aparticipat la vot.

În faţa unui eşec anticipat al moţiunii, cursul leului şi bursas-au menţinut relativ stabile.

Guvernul îşi va angaja răspunderea, în câteva zile, pe legeaeducaţiei naţionale ceea ce, tehnic, lasă posibilitatea unei noimoţiuni de cenzură. Şansele ca ea să fie depusă sunt mici, având învedere eşecul de ieri.

Guvernul rămâne, astfel, în funcţie, cel puţin până după vacanţade iarnă, având în vedere că opoziţia nu mai poate depune o altămoţiune, Constituţia limitând acest demers la unul singur pe osesiune parlamentară, în afara cazului în care Executivul îşiangajează răspunderea. Iulian Anghel

Premierul rămas în funcţie a susţinut ieri, apărând punctul devedere al Guvernului în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, căsoluţiile propuse de opoziţie în textul documentului ar majoradeficitul bugetar cu peste 10% din PIB, agravând efectelecrizei.

Tendinţa de a consuma mai mult decât se produce nu poatecontinua precum în anii anteriori, a afirmat premierul, revenind ladeclaraţii susţinute şi în alte ocazii, potrivit cărora măsurileluate de fosta guvernare PNL (2007 şi 2008) au încărcat facturacrizei. Opoziţia acuza, în textul moţiunii, că România maifuncţionează doar pe datorie, ritmul în care se împrumută de laînceputul anului fiind de 600 de euro/secundă - adică 52 milioanede euro pe zi.

În discuţiile cu FMI, a cărui delegaţie se află în aceste zilela Bucureşti, Executivul se obligă să disponibilizeze, până lafinele anului, aproape 80.000 de bugetari şi să se încadreze într-oanvelopă financiară pentru plata salariilor bugetarilor de 39 mld.lei.

Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, care este şideputat, a acuzat, la rându-i, că moţiunea conţine afirmaţii false,iar soluţiile propuse sunt prezentate superficial, departe derealităţile economice ale prezentului. În moţiune, PNL şi PSDpromiteau că, după căderea Guvernului şi venirea celor două partidela putere, acordul cu FMI va fi revizuit, se va reveni asuprareducerilor salariale de 25% şi va fi reanalizată cota unică.

Dezbaterile asupra moţiunii s-au prelungit cu mult peste limitastabilită. Opoziţia a susţinut demiterea Guvernului cu argumentedintre cele mai diferite. Victor Ponta, liderul PSD, a încercatsă-i determine pe parlamentarii puterii să i se alăture cuurmătorul discurs: "Vă rog pe toţi cei care mai sunteţiparlamentari vii să vă faceţi datoria faţă de români şi nu faţă deBăsescu şi Boc. Azi, în Parlament vor fi parlamentari vii, care vorgândi, care vor acţiona conform propriei inimi şi parlamentarimorţi, care stau şi se uită la o ţară care moare şi sunt de acordsă moară alături de ea".

Din punct de vedere strict tehnic, PSD şi PNL mai aveau nevoiede 24 de voturi pentru a demite Guvernul, dar nu au putut să lestrângă.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, într-un limbaj presărat cuironii, le-a cerut parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzurăpentru ca premierul Boc să nu mai fie "asistat", ci "trimis lamuncă".

O poziţie interesantă au avut-o ieri minorităţile care, în modtradiţional, spijină Guvernul. Liderul grupului, VarujanPambuccian, a acuzat guvernarea de incoerenţă şi incapacitate a dea controla detaliile măsurilor luate şi de a le comunica în modcoerent. Potrivit lui Pambuccian, dacă lucrurile nu se rezolvă, arputea fi ultima moţiune pe care minorităţile nu o votează. Poziţiaminorităţilor este importantă pentru că grupul are 18 deputaţi.Trecerea lor în opoziţie ar lăsa Guvernul în minoritate înParlament, având în vedere că distanţa dintre putere şi opoziţieeste de doar 24 de voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO