Eveniment

Guvernul grăbeşte adoptarea legii salarizării unitare: salariile în 2011 nu cresc decât simbolic

Guvernul grăbeşte adoptarea legii salarizării unitare: salariile în 2011 nu cresc decât simbolic

Autor: Iulian Anghel

04.10.2010, 23:53 35

Guvernul ar urma să adopte mâine noua lege a salarizăriiunitare, unul dintre actele normative contestate de sindicate şi depersonalul din Justiţie, dar fără de care nu poate fi definitivatproiectul legii bugetului pentru 2011. Strategia fiscal-bugetară2011-2013, adoptată în septembrie, care stă la baza elaborăriibugetului nu va fi modificată în ciuda criticilor venite din parteaConsiliului Fiscal, susţin surse guvernamentale.

Guvernul ia în calcul şi angajarea răspunderii în faţaParlamentului pe legea salarizării, în condiţiile în care, oricum,se aşteaptă ca opoziţia să depună o moţiune de cenzură în aceastălună. Premierul Emil Boc a refuzat ieri să detalieze care estestadiul discuţiilor cu sindicatele şi patronatele pe legeasalarizării: "Cât timp suntem în lucru, nu venim cu tot felul descenarii de lucru, pentru că nu am face decât să bulversăm oamenii.Când avem formula finală negociată, o prezentăm în urma şedinţei deguvern". Surse guvernamentale susţin că mâine Guvernul va punepunct şi va adopta actul normativ aflat în dezbatere publicăîntrucât este presat de timp în legătură cu proiectul legiibugetului.

Potrivit deciziei Guvernului, baza de calcul a salariilorbugetarilor pe 2011 va fi cea rezultată după diminuarea lefurilorcu 25% şi aici Executivul nu este dispus să facă compromisurimajore, singura discuţie cu sindicatele fiind procentul de creşterecare se va opri până în 10%. Legea ar putea fi contestată însă înJustiţie, primii dispuşi să facă acest lucru fiind magistraţii. Dinseptembrie şi până în prezent, magistraţii - fie că este vorbadespre Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţiesau de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie - au organizatnu mai puţin de 23 de întâlniri pe legea salarizării, principalullucru cerut fiind ca baza de calcul a salariilor (noua lege impuneo nouă grilă de salarizare) să fie cea de dinaintea reduceriisalariilor cu 25% şi redarea unor drepturi precum al 13-leasalariu. Surse guvernamentale susţin că Executivul nu va acceptaacest lucru, de vreme ce, în acordul cu FMI, s-a angajat săplafoneze cheltuielile cu salariile la 39 mld. lei în 2011 -aproximativ 9,2 mld. euro, faţă de cheltuielile salariale din 2009de 11 mld. euro.
Guvernul va transmite Parlamentului până la 15 octombrie (termenullegal) proiectul legii bugetului pentru 2011, susţin surse dinMinisterul Finanţelor, care spun că acesta este finalizat înproporţie de 80%, singurele lucruri rămase în discuţie fiind legatede bugetul pentru "acţiuni generale" şi pentru unele instituţiipublice care au bugete mai mici. În fapt, proiectul va urma liniaprevăzută de strategia fiscal-bugetară 2011-2013: deficit bugetarde 4,4% din PIB, cheltuieli cu personalul reduse de la peste 8% dinPIB în 2010 la 7,4% din PIB în 2011 (39 mld. lei). Plafonul nominalal cheltuielilor totale pentru 2011 la bugetul general consolidatva fi de 192 de miliarde de lei.
Guvernul a adoptat o primă lege a salarizării unitare anul trecut,dar nici varianta în discuţie astăzi care repoziţionează raportuldintre cel mai mic şi cel mai mare salariu de la 1-12, în prezentla 1-15 nu este definitivă.

Practic, avem de-a face cu două legi - una care corelează fondultotal de salarii de 39 mld. lei convenit cu FMI cu numărul debugetari care vor rămâne în 2011, dar şi cu reducerea de 25% alefurilor şi o alta care prevede cele 15 trepte de salarizareîmpărţite în şapte categorii profesionale. Fostul ministru almuncii, Mihai Şeitan, spune că, în viitor, cele 15 trepte desalarizare rămân în picioare, dar legea va fi modificată pentru ase corela fondul de salarii cu numărul de salariaţi: "Anul trecuts-au făcut primii paşi pentru că nu aveam bani şi nici în viitor nuvor fi, de aceea trebuie să corelăm şi în 2012 banii pe care îiavem cu numărul de salariaţi în plată".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO