Eveniment

In 2009 s-au corectat excesele din anii trecuti: constructiile si retailul au avut cele mai mari scaderi din PIB

In 2009 s-au corectat excesele din anii trecuti: constructiile si retailul au avut cele mai mari scaderi din PIB
03.03.2010, 23:20 48

PIB-ul realizat de Romania a fost de 491,3 miliarde de lei(116,4 miliarde de euro), in scadere cu 7,1%, in usoara revizuirefata de estimarile "semnal" ale INS publicate pe 12 februarie, careindicau o scadere economica de 7,2%.

Sectorul constructiilor a inregistrat cea mai abrupta scaderedintre componentele PIB-ului pe resurse, de 13,6%, pana la ovaloare de 48,4 miliarde de lei (11,5 miliarde de euro). Practic,valoarea adaugata in sectorul constructiilor anul trecut inseamnaechivalentul a 57 de mall-uri in valoare de 200 de milioane deeuro, deci tot ce s-a construit in Romania anul trecut ar fiechivalentul a 57 de mall-uri.

In acelasi timp, valoarea adaugata din comert, serviciile dereparatii, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatiiau scazut anul trecut cu 11,2% fata de anul 2008.

"Ajustarilecele mai profunde din 2009 s-au produs in zonele in care s-ainregistrat o supraincalzire in anii trecuti, precum constructiilesau comertul. S-a corectat o cocoasa cauzata de supraincalzirea pecare am avut-o la momentele respective. Agricultura, in schimb, afost o surpriza pozitiva in anul 2009. Multi o vedeau mai slabaanul trecut, dupa ce 2008 a fost un an agricol foarte bun. Operformanta buna este de notat si in zona industriei, care a reusitsa recupereze pe final de an", comenteaza Ionut Dumitru,economist-sef al Raiffeisen Bank.

Cea mai buna evolutie a avut-o agricultura, care a scazut doarcu 0,4% fata de 2008, pana la o valoare de aproape 31 de miliardede lei (7,3 miliarde de euro).

Sectorul industriei a avut un declin relativ scazut fata descaderea totala a PIB-ului, de doar 4,3%, dupa ce intr-un an devarf de crestere economica, 2008, industria a crescut cu 1,3%.Acest lucru se explica prin faptul ca industria este cu untrimestru "inaintea economiei". Astfel, in contextul unei cresteride 7,1% inregistrata in 2008 de Romania, industria avea scaderi depana la 20% pe final de an. Acum, in contextul unei scaderieconomice de 7,1%, industria si-a revenit pe final de an.

Surprinzator este insa faptul ca valoarea adaugata bruta dinindustrie si constructii a fost negativa in trimestrul patru fatade trimestrul trei, in timp ce datele lunare ale productieiindustriale publicate de INS indicau o valoare pozitiva, mai spuneeconomistul-sef al Raiffeisen.

Analistii nu au anticipat pentru ultimul trimestru o scadere de1,5% fata de trimestrul anterior, in conditiile in care datelelunare publicate de INS privind productia industriala (careinseamna valoarea adaugata din industrie si consumul intermediar)si indicele lucrarilor de constructii indicau o evolutie pozitivapentru trimestrul patru.

Structura pe resurse de formare a PIB-ului nu s-a modificatsemnificativ in 2009 fata de 2008. Agricultura detine in jur de 6%,industria in jur de 25%, constructiile 10%, serviciile 50%, iarimpozitele nete pe produs (TVA, accize si alte impozite, minussubventiile acordate de stat) cantaresc si ele 10% din PIB.

"Pe masura ce economia se va dezvolta, PIB-ul va deveni mai«usor», adica ponderea serviciilor va creste. Daca analizam PIB-ulRomaniei pe regiuni, observam ca Bucuresti se apropie destandardele vestice, dar ca pe ansamblul tarii, suntem incadeparte. Constructiile inca ocupa foarte mult din PIB, un fenomenabsolut normal pentru o tara care nu are inca o infrastructuradezvoltata. Ponderea constructiilor depaseste 10% la noi, in timpce in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, ponderea este de5-6%", spune Laurian Lungu, managing partner la firmaMacroanalitica.

Pe partea de utilizare a PIB-ului, adica in ceea ce privesteconsumul, investitiile si exportul net (exporturi minus importuri),se observa o crestere a consumului populatiei in trimestrul patrufata de trimestrul trei, ceea ce nu prea "se pupa" cu scadereavalorii adaugate brute din comert, spun analistii. Formarea brutade capital fix (investitiile) a scazut cu aproape 3% in trimestrulpatru fata de trimestrul trei.

Ar putea iarasi parea surprinzator faptul ca formarea bruta decapital (care include formarea bruta de capital fix, adicainvestitiile, si variatia stocurilor) a scazut cu aproape 25% intrimestrul patru fata de trimestrul trei, in timp ce investitiileau scazut cu 3%. Acest lucru ar insemna ca stocurile au scazutfoarte mult pe final de an, considera analistii.

Pe intreg anul 2009, consumul final efectiv a scazut cu 8,2%,arata datele INS. In timp ce consumul populatiei a scazut cu 10,8%,consumul final colectiv al administratiilor publice a crescut cu1,2%, in continuare, chiar si intr-un an de criza.

"Cand ponderea consumului e de 80%, este aproape imposibil sa aicrestere economica prea mare fara o crestere a consumului.Principalul impediment din acest moment sunt asteptarile negativecu privire la somaj, mai ales in sectorul bugetar. Atat timp catplaneaza incertitudinea in sectorul bugetar, efectele negativeasupra consumului vor continua sa persiste. Este de preferat sa fiefacute rapid ajustari, sa putem spune«gata, pornim pe baze sanatoase», iar cei din sectorul public carevor ramane in sistem vor relua consumul", spune Ionut Dumitru.

Ce spun analistii despre datele privind PIB pe2009

Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank: "Ajustarilecele mai profunde din 2009 s-au produs in zonele in care s-ainregistrat o supraincalzire in anii trecuti, precum constructiilesau comertul. S-a corectat o cocoasa cauzata de supraincalzirea pecare am avut-o la momentele respective. Agricultura in schimb afost o surpriza pozitiva in anul 2009. Multi o vedeau mai slaba,dupa ce 2008 a fost un an agricol foarte bun. O performanta bunaeste de notat si in zona industriei, care a reusit sa recupereze pefinal de an."

Lucian Anghel, economist-sef al BCR: "Datele de astazi arata caeconomia Romaniei va iesi din recesiune cu o intarziere de celputin doua-trei trimestre fata de zona euro. Consideram ca in anul2010 cresterea economica se va situa in jurul valorii de 1,9%.Componentele pozitive ale evolutiei Produsului Intern Brut de panain prezent pot fi atribuite in special comenzilor externe increstere pentru industria romaneasca, dar este momentul ca si piatainterna sa joace un rol mai important in sustinerea economiei."

Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica: "Pemasura ce economia se va dezvolta, PIB-ul va deveni mai usor, adicaponderea serviciilor va creste. Daca analizam PIB-ul Romaniei peregiuni, observam ca Bucuresti se apropie de standardele vestice,dar ca pe ansamblul tarii, suntem inca departe. Constructiile incaocupa foarte mult din PIB, un fenoment absolut normal pentru o taracare nu are inca o infrastructura dezvoltata. Pondereaconstructiilor depaseste 10% la noi, in timp ce in tariledezvoltate din Uniunea Europeana, ponderea este de 5-6%."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO