Eveniment

Industria şi construcţiile se stabilizează în iunie - august; comerţul şi serviciile scad moderat

28.06.2010, 23:06 13

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioadaiunie-august o stabilitate relativă a activităţii în industriaprelucrătoare şi construcţii şi o scădere moderată în comerţul cuamănuntul şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare,potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2010 (înaintede decizia privind majorarea TVA), managerii din industriaprelucrătoare au preconizat pentru următoarele trei luni o relativăstabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural plus 2%),potrivit unui comunicat de ieri al INS.

De asemenea, este estimată o reducere moderată a numărului desalariaţi, soldul conjunctural fiind de -14% pe total industrieprelucrătoare (-16% la întreprinderile foarte mari, cu 500 desalariaţi şi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă descădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv înmetalurgie; fabricarea produselor de cocserie şi a produselorobţinute din prelucrarea ţiţeiului şi fabricarea substanţelor şi aproduselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% şi respectiv-38%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează orelativă stabilitate a acestora în următoarele trei luni (soldconjunctural plus 4%). Totodată, potrivit estimărilor din lunaiunie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra înurmătoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei(sold conjunctural -3%) şi o scădere moderată a stocului decontracte şi comenzi (sold conjunctural -11%).

Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi(sold conjunctural -12%), această tendinţă fiind dată în special deîntreprinderile mici, cu mai puţin de de 50 de salariaţi, şi orelativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii.

Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul se preconizează oreducere moderată a activităţii economice pentru următoarele treiluni (sold conjunctural -10%) atât la nivelul volumului total alvânzărilor de mărfuri, cât la comenzile adresate de către unităţilecomerciale furnizorilor (sold conjunctural -9%, respectiv-11%).

În sectorul de servicii este anticipată o scădere moderată anumărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Această tendinţăeste dată în special de întreprinderile mici (1-49 desalariaţi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO