Eveniment

Isarescu avertizeaza: daca statul nu isi reduce cheltuielile, vine inflatia. Cum comentati?

Isarescu avertizeaza: daca statul nu isi reduce cheltuielile, vine inflatia. Cum comentati?
18.05.2010, 23:50 124

BNR risca sa ajunga in postura de a "da drumul la tiparnita",cumparand direct titluri de stat pentru a permite Finantelor sa isiacopere deficitul, daca statul nu reuseste sa isi reducacheltuielile si sa se eficientizeze, ceea ce ar insemna insaacceptarea unei inflatii usturatoare.

Finantarea directa a statului de catre bancile centrale -considerata in cercurile economice o veritabila "blasfemie" inaintede inceputul crizei financiare - a fost singura solutie la care auajuns bancile centrale din Statele Unite ale Americii, MareaBritanie si chiar din zona euro pentru a stabiliza pietele si aimpulsiona revenirea economiei.

In anii '90, cand Romania nici nu aparea pe radareleinvestitorilor internationali, BNR a asigurat necesarul definantare prin tiparire de bani, cu pretul unei inflatiigalopante.

Finantarea deficitului bugetar este asigurata deocamdata dinfonduri externe, insa Romania trebuie sa "se lupte" ca sa ramana inafara grupei tarilor considerate prea riscante de catreinvestitorii straini si din care acestia isi retrag banii,avertizeaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Pe plan mondial, masa monetara (oferta de bani - n. red.) s-adublat si totusi unele tari au deficit de lichiditati. Acestefluxuri se duc unde au curaj sa se duca. O batalie extraordinaraeste sa nu intram in grupa tarilor unde banii nu se duc, saueventual pleaca", a spus guvernatorul in cadrul unui seminar peteme de politica monetara, organizat la BNR. Isarescu a reluat ieriavertismentele privind necesitatea ajustarii deficitului bugetarenorm, care ar putea ajunge la 10% din Produsul Intern Brut anulacesta.

"Salariile bugetarilor si pensiile vor fi corectate, esteinevitabil. Se poate face transparent, prin rationalizarea decheltuieli bugetare, prin majorari de impozite, care aduc si cevainflatie. Sau netransparent, periculos, nedrept, prin inflatie", aavertizat guvernatorul.

Dupa ce a avut ieri o scurta discutie cu guvernatorul, ministrulfinantelor Sebastian Vladescu (care in urma cu un an sustineavarianta impulsionarii economiei prin inflatie), spune de asemeneaca ajustarea cheltuielilor publice este singura solutieacceptabila. "Pana la urma, daca nu ne reglam prin masuri asumate,pietele ne vor regla pana la urma prin inflatie, chit ca vrem saunu vrem noi sau BNR. Va trebui sa finantam deficite mai mari,presiunea pe piata va creste si dobanzile vor urca. BNR nu areinstrumente foarte multe daca noi facem deficit cat ne trece princap", afirma acum Sebastian Vladescu, ministrul finantelor. BNR afinantat inca din 2009 indirect deficitul bugetar, imprumutandbancilor lei, care mai departe au cumparat titluri de stat.Guvernatorul a avertizat insa ieri ca Ministerul Finantelor arputea sa se confrunte cu probleme in finantarea datoriilor, chiardaca bancile au suficiente lichiditati.

"Este posibil ca Ministerul Finantelor sa aiba probleme in agasi bani. Sunt bani pe piata, dar nu sunt bani pentru finantareadeficitului." Ultima solutie ar fi ca Banca Nationala sa cumperedirect titluri de stat, asa cum inclusiv Banca Centrala Europeana aajuns sa faca in ultima saptamana, in conditiile in care pe pietelefinanciare obligatiunile emise de Grecia, Spania sau Portugaliapractic nu mai au valoare, investitorii temandu-se ca aceste statenu vor putea sa isi onoreze datoriile. Vladescu spune ca nici nu-sipune problema ca BNR sa ajunga sa cumpere titluri de stat, asa cumface in prezent Banca Centrala Europeana. "BCE face asta pentru asustine o moneda foarte zdruncinata si fara a da drumul lainflatie. In niciun caz nu ma gandesc la asa ceva in Romania,pentru ca ar fi un scenariu de instabilitate, iar eu ca ministru definante trebuie sa construiesc premise pentru scenarii destabilitate financiara."

Un asemenea scenariu poate fi insa evitat doar daca statulreuseste sa isi reduca cheltuielile, avertizeaza si LucianCroitoru, consilierul pe probleme de politica monetara alguvernatorului. "Daca se iau masurile cerute, nu va fi cazul",spune Croitoru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO