Eveniment

IT-ul poate ajunge la o pondere de 10% din PIB

Andrei Pitiş, antreprenor şi pre­şedintele Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS).

Andrei Pitiş, antreprenor şi pre­şedintele Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS).

Autor: Adrian Seceleanu

11.03.2015, 00:07 1944

Dacă antreprenorii locali vor migra spre un model de bu­siness bazat pe produse proprii, cu care să atace piaţa glo­bală, industria locală de IT ar putea ajunge în câţiva ani de zile să deţină o pondere de 10% din PIB fată de 6% acum.

„IT-ul poate ajunge şi la 10% din PIB dacă vom reuşi să dezvoltăm mai multe produse cu proprietate intelectuală românească şi dacă aceste produse vor şti să folosească la maximum avan­ta­jele globalizării“, a declarat Andrei Pitiş, antreprenor şi pre­şedintele Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS).

Industria locală IT&C, în care lucrează aproximativ 100.000 de oameni, a crescut puternic în ultimii ani. Valoarea adăugată în PIB din sectorul „Informaţii şi comuni­caţii“ a ajuns la sfârşitul anului trecut la 40 mld. lei, nivel dublu faţă de 2011, depăşind contribuţia agriculturii şi apropiindu-se de aportul construcţiilor.

Sectorul „Infor­maţii şi comunicaţii“, cu o pondere de 6% la formarea PIB, a înregistrat în 2014 cea mai rapidă creştere, de 11%, faţă de anul precedent, având a doua contribuţie la creşterea economică de 2,9% din 2014, de 0,6%.

Datele statistice confirmă „efervescenţa“ industriei din ul­timii ani, comentează Pitiş aceste date. „În ultimii ani s-a putut observa chiar şi cu ochiul liber o efervescenţă deo­sebită în zona de IT. Tot mai multe companii dezvoltă pro­duse software proprietare cu care abordează în principal pie­ţele externe, astfel încât exporturile de software cresc de la an la an.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO