Eveniment

Lecţia poloneză de sfidare a crizei: liber la privatizări prin Bursă

Autor: Roxana Daniela Pricop

19.09.2010, 23:57 33

Oficialii Guvernului polonez spun că privatizările timpurii şi obursă puternică au adus Poloniei performanţa de a fi singuraeconomie cu creştere anul trecut. La polul opus se află România, cuo scădere de 7% a economiei în 2009 şi cu o bursă de 50 de ori maimică decât a Poloniei la nivelul tranzacţiilor zilnice.

"Suntem dornici să promovăm piaţa de capital şi vrem să facem dinBursa de la Varşovia inima economiei poloneze. Polonia a fostsingura ţară din Europa cu creştere economică în 2009, iar aceastăperformanţă a fost posibilă şi graţie unei pieţe de capitalputernice. Obiectivul guvernului polonez este ca, prin privatizare,contribuţia activelor deţinute de stat la PIB să scadă de la 20%cât este în prezent la o singură cifră", a spus KrzysztofWalenczak, subsecretar de stat la Ministerul Trezoreriei dinPolonia, în cadrul unei conferinţe la care au fost invitaţijurnalişti din Europa Centrală şi de Est.

Bursa poloneză are o capitalizare de 163 mld. dolari, de 5 ori maimare decât Bursa de la Bucureşti, şi tranzacţii zilnice de 290 mil.dolari, faţă de 5,5 mil. dolari tranzacţionate local. În ultimii 20de ani, statul polonez a privatizat 300 de companii, mare partedintre acestea prin intermediul pieţei de capital. În prezentpregăteşte cinci noi oferte publice pentru privatizarea unorcompanii la care deţine controlul. Pe lista de privatizări este şiBursa de la Varşovia care se pregăteşte să devină companie publicăprin derularea unei Oferte Publice Iniţiale, în urma căreiaparticipaţia statului va scădea de la 98% la 35% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO