Eveniment

Liderii pietei de asigurari de viata si pensii, la vanzare

Liderii pietei de asigurari de viata si pensii, la vanzare
26.10.2009, 23:19 50

Olandezii de la ING intentioneaza sa vanda companiile locale deasigurari de viata si pensii private, tranzactie care s-ar putearidica la cel putin cateva sute de milioane de euro, in conditiilein care este vorba de liderii celor doua piete.

Decizia de vanzare a operatiunilor de asigurari, pensii si assetmanagement atat din Romania, cat si din celelalte tari in careactiveaza ING, face parte dintr-un plan de reorganizare a grupuluiagreat de Comisia Europeana, dupa ce ING a primit de la statulolandez o injectie de capital de 10 mld. euro.

Astfel, grupul se va diviza prin separarea operatiunilor bancarede cele de asigurari, urmand sa devina o banca de dimensiuni maimici, concentrata pe piata europeana.

"In Romania planul n-ar trebui sa aiba niciun impact, pentru caactivitatile de banking si de asigurari erau deja separate, cusisteme separate si foarte putine sinergii. Dupa aceastarestructurare, ING va ramane un grup bancar puternic cuposibilitati de crestere ulterioara", afirma Misu Negritoiu,directorul general al ING Bank Romania. El spune ca ING devineastfel prima institutie financiara de talie globala care vine cu unplan coerent si drastic de restructurare ca raspuns la criza care aaratat ca modelul de bancassurance nu functioneaza la inaltimeaasteptarilor in conditii de piata adverse.

O treime din piata asigurarilor de viata

ING Asigurari a inregistrat anul trecut afaceri de 182 mil.euro, in crestere cu 21% in euro fata de anul anterior, controlando treime din piata de asigurari de viata. In conditiile in caretranzactiile din piata asigurarilor

s-au realizat in ultimii ani, in medie, la multipli de 0,7-1 aiprimelor brute subscrise, ING ar putea fi evaluata la cel putin 130mil. euro.

In conditiile economice actuale nu exista insa repere cu privirela preturile asiguratorilor, avand in vedere ca in ultimul an sijumatate pe aceasta piata nu a avut loc nicio tranzactiesemnificativa. In schimb, in ultimul an au avut loc mai multetranzactii in piata pensiilor private.

ING Pensii administreaza un fond de pensii obligatorii cu circa1,6 milioane de clienti, iar achizitiile in piata pensiilor serealizeaza la preturi de cel putin 80 de euro pentru fiecareclient, ceea ce inseamna ca societatea este evaluata la minimum 128mil. euro. Olandezii au fost cel mai agresiv jucator in campania deaderare la fondurile de pensii private din septembrie 2007-ianuarie2008, cand au investit zeci de milioane de euro in marketing si aurecrutat peste 40.000 de agenti de vanzare.

"Ne vom concentra atentia asupra clientilor si pe gasirea unormodalitati de realizare a unei tranzitii usoare, pastrand in totacest timp o comunicare transparenta si continua", afirma CorneliaComan, directorul general al ING Asigurari si presedintele ING Fondde Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO