Eveniment

Majorarea TVA adânceşte căderea economiei, iar BNR nu mai poate să ieftinească creditele

Majorarea TVA adânceşte căderea economiei, iar BNR nu mai poate să ieftinească creditele
27.06.2010, 23:08 46

Creşterea inflaţiei până la 7-8% la sfârşitul anului şiadâncirea recesiunii prin scăderea consumului privat vor fiprincipale efecte resimţite în economie după majorarea TVA de la19% la 24%, spun analiştii. Cel mai recent scenariu de lucru alGuvernului indica o contracţie cu 0,5%

Un ritm de creştere a preţurilor de două ori mai ridicat decâtîn prezent ar îngusta marja de manevră a Băncii Naţionale, care arputea fi nevoită să majoreze dobânda-cheie cel puţin până la unnivel care să acopere inflaţia, creditele pentru populaţie şicompanii urmând să devină astfel mai scumpe.

Economiştii spun că intensitatea efectelor acestei decizii vadepinde în mare parte de reacţia populaţiei şi că va putea fimăsurată exact abia peste câteva luni.

"Pelângă scăderea consumului, vedem şi o presiune în creştere pedobânzi într-o perioadă în care economia are nevoie de finanţareieftină. În perspectiva creşterii inflaţiei va trebui să vedem cumreacţionează deponenţii deoarece există riscul ca dobânda reală sădevină negativă şi să descurajeze economisirea, în timp cecreditarea va deveni mai scumpă", comentează Laurian Lungu,managing partner la Macroanalitica.

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank,apreciază că inflaţia va ajunge la 6-7% pe an la sfârşitul anului,faţă de 4,42% luna trecută şi că scăderea de anul acesta aeconomiei va fi mai mare de 1,4%, cât se anticipa până înprezent.

Laurian Lungu spune că majorarea TVA cu cinci puncte procentualeeste prea mare raportată la situaţia dificilă a economiei şi căaceastă măsură nu va duce neapărat la o îmbunătăţire a finanţelorpublice.

"Şi Ungaria a făcut acelaşi lucru anul trecut, iar acum nu seaflă chiar într-o poziţie foarte bună din punctul de vedere alfinanţelor publice. Dacă nu vor strânge veniturile preconizate labuget, nu ştiu care va fi pasul următor pentru că din majorareacotei unice sigur nu vor strânge mare lucru", notează Lungu.

La rândul său, Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit ŢiriacBank, se aşteaptă la o scădere a economiei peste aşteptărileactuale şi la o inflaţie de aproximativ 8% în decembrie anul acestape fondul majorării TVA.

"Impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai redusîn cazul în care impactul nu este transmis intergral consumatorilorsau dacă vor exista excepţii de la aplicarea creşterii", a precizatPal. Analiştii spun că dincolo de impactul negativ al deciziei demajorare a TVA mai problematică este lipsa de coerenţă în luareadeciziilor oficiale, ceea cegenerează incertitudine în economie şi reduce apetitulinvestitorilor străini pentru piaţa locală.

Euro poate să mai urce uşor, dar rămâne sub 4,3 lei,spun dealerii

Euro ar putea să mai urce uşor, însă este puţin probabil sătreacă de 4,3 lei, în condiţiile în care o creştere a cursului arcomplica pentru BNR gestionarea inflaţiei şi în paralel ar puneprobleme suplimentare celor cu rate la credite în valută.

"Decizia de majorare a TVA este mai bună decât nimic. Dacă aveamscandaluri fără substanţă în presă, se menţinea incertitudinea, eramai rău. Acum ştim direcţia, ştim că efectele vor fi neplăcute, darmă aştept ca pieţele să se calmeze, să nu asistăm la o spirală asentimentului negativ", comentează trezorierul unei bănci cu oprezenţă importantă pe piaţa valutară.

În şedinţa de tranzacţionare de vineri euro a urcat cu peste 1%,de la 4,2360 lei, la deschiderea pieţei, până la un vârf de 4,29lei. Spre sfârşitul zilei piaţa a corectat o parte din aceastăcreştere, euro fiind tranzacţionat la 4,2750 lei. Dealerii spun cănu s-a resimţit vineri prezenţa BNR pe piaţă. Zlotul polonez a foststabil în faţa euro, iar forintul maghiar a pierdut 0,4%.

Banca Naţională a intervenit în ultimii doi pe piaţa valutarăpentru a calma evoluţia cursului în perioadele tulburi, iaroficialii săi au avertizat în repetate rânduri că nu vor toleraabateri majore de la nivelurile considerate de echilibru.

Practic,BNR ar putea să permită o depreciere uşoară a leului, pentru acompensa pierderea de competitivitate a exportatorilor români, carevor fi loviţi la rândul lor de majorarea TVA. Pe de altă parte, ocreştere a cursului ar inflama suplimentar preţurile produselor dinimport, făcând mai dificilă sarcina BNR de a ţine inflaţia subcontrol.

Banca Naţională are o rezervă valutară de aproape 32 de miliardede euro, care acoperea la nivelul lunii martie 9,8 luni deimporturi, dublu faţă de nivelul considerat confortabil pe planinternaţional. Rezerva BNR este de două ori mai mare decât datoriaexternă pe termen scurt (cu scadenţa mai mică de un an) şi îipermite să controleze cu uşurinţă cursul, în condiţiile în care, înmedie, volumul tranzacţiilor interbancare derulate într-o zi pepiaţa valutară de la Bucureşti este de 200-300 de milioane deeuro.

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, care vedea euro urcând la 4,3 leiîn primăvara lui 2011 încă înainte de anunţarea majorării TVA, esteceva mai pesimist. "Acum e posibil să vedem mai multă depreciere aleului decât ne aşteptam înainte." El spune că BNR ar putea săpermită o depreciere a leului, pentru că oricum ţinta de inflaţiepe anul acesta va fi ratată. "Economia cerea un curs mai slab. AcumBNR nu mai are pentru ce să se lupte şi poţi să mai eliberezi dinpresiune prin această supapă."

BNR menţine dobândă la 6,25% săptămânaaceasta

BNR va menţine cel mai probabil dobânda la nivelul de 6,25% pean, în condiţiile în care este prea devreme să reacţioneze lamajorarea TVA, însă nici nu se mai poate discuta de o continuare arelaxării, aşa cum anticipau până de curând majoritateaanaliştilor.

"E foarte putin probabil să mai reducă dobânda, asa cum neaşteptam noi", spune Chideşciuc, care anticipa o reducere de unsfert de punct procentual.

El apreciază că inflaţia ar putea să urce la 6%-7% până lasfârşitul anului, în condiţiile în care presiunile de creştere apreţurilor vor fi contracarate de lipsa cererii de consum.

Dobânda BNR ar trebui cel puţin să acopere inflaţia anuală. Înultimii ani banca centrală a fost foarte conservatoare, menţinânddobânda-cheie la leu cu cel puţin două puncte peste nivelulinflaţiei, care în prezent a coborât la 4,4%. Şi banca centrală aUngariei a ales anul trecut să ţină pe loc dobânda, întrerupândtemporar ciclul de relaxare, când TVA a fost majorată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO