Eveniment

Noua lege a sănătăţii: filmul evenimentelor care au dominat dezbaterea în sănătate la început de an

Noua lege a sănătăţii: filmul evenimentelor care au dominat dezbaterea în sănătate la început de an

Autor: Radu Racu

12.01.2012, 20:57 766

Noua lege a sănătăţii a răscolit spaţiul public în ultimele zile, cu consecinţe care nu păreau prognozabile pe data de 28 decembrie când a fost lansat în dezbatere publică proiectul noului act normativ. (Vedeţi aici proiectul noii legi a sănătăţii).

Principalii actori din sistemul de sănătate, atât autorităţile, cât şi mediul privat, susţin noua lege a sănătăţii, însă principala întrebare care se ridică este dacă vor reuşi iniţiatorii să o adopte până la toamnă, când expiră mandatul parlamentarilor, şi dacă sistemul privat de asigurări de sănătate, acum firav, este pregătit să preia responsabilitatea a 20 milioane de oameni.

Subiect major în jurul căruia s-au agitat dezbaterile din ultimele zile - deşi doar o mică parte a reformei sistemului - a fost asigurarea serviciilor de urgenţă (Citiţi aicimodificările din sistemul de urgenţă, conform noului proiect). Modificarea legii cadru care permite concurenţa ambulanţelor private cu sistemul de stat şi SMURD a fost criticată de întemeietorul serviciului SMURD Raed Arafat, la acel moment secretar de stat în ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat a demisionat la scurt timp după ce poziţia sa publică a atras critici din partea preşedintelui Traian Băsescu (Detalii despre demisia lui Raed Arafat aici). Nemulţumirea majoră a lui Arafat a fost că bugetul disponibil în sistemul de săntate pentru intervenţiile de urgenţă, şi aşa limitat în prezent, nu va fi suficient pentru a susţine şi concurenţa privată, rezultând în final în destabilizarea serviciului de stat pentru intervenţii de urgenţă.

Opinia lui Arafat a fost contrată de preşedintele Traian Băsescu într-o intervenţie televizată, în care a susţinut că lipsa banilor se află pe ultimul loc în topul problemelor de sănătate (Citiţi aici cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu pe subiectul noii legi a săntăţii).

În conferinţa susţinută la Cotroceni, preşedintele Băsescu a ţinut să precizeze totodată că serviciul de urgenţă SMURD, care funcţionează în paralel cu serviciul de ambulanţă, "nu a fost creat de un singur om" ci a reprezentat "un efort uriaş al statului român" (Citiţi aici mai mult despre diferenţa dintre SMURD şi Ambulanţă).

Înlocuitorul lui Raed Arafat, Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, a fost eliberat, joi, din funcia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii pe probleme de urgenţă, la două zile de la numirea lui. Doctorul Tudor Ciuhodaru fusese numit marţi de ministrul Ritli Ladislau în funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii pe probleme de urgenţă. El declara atunci că a fost solicitat să contribuie la proiectul legii (mai mult despre numirea lui Tudor Ciuhondaru secretar la Sănătate aici). Premierul Emil Boc a semnat decizia de numire a medicului Vasile Cepoi în funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat, joi, Guvernul.

Schimbul dur de replici pe tema noii legi a sănătăţii s-a domolit spre joi, râmânând însă de actualitate dezbaterea celorlate modificări majore din noul act normativ: casele private de săntate, cât va fi contribuţia la sănătate a angajatului sub noul sistem sau ce se mai aude de cardul de săntate (Mai mult despre marile întrebări ale noii legi a sănătăţii aici).

anagerii spitalelor bucureştene au opinii destul de asemănătoare cu privire la proiectul noii legi a sănătăţii, pentru directorul de la SUUB, Cătălin Cârstoiu, proiectul fiind extrem de permisiv, în timp ce cel al Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, susţine necesitatea unor schimbări.

Iniţiatorii proiectului legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar s-au întâlnit, joi, cu reprezentanţii medicilor, farmaciştilor şi cei ai medicilor dentişti, dar şi cu managerii de spital şi reprezentanţii Asociaţiei Spitalelor, pentru a dezbate principiile noii legi.

De ce este necesară o nouă lege a sănătăţii? Managerii de spitale spun că sunt de acord că este necesară o schimbare legislativă pentru sistemul spitalicesc având în vedere că legislaţia actuală este destul de rigidă în ceea ce priveşte managementul sanitar. Mai mult despre ce înseamnă noua lege a sănătăţii în disputa public privat citiţi aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO