Eveniment

Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor pune PAID în competiţie cu ceilalţi asigurători

Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor pune PAID în competiţie cu ceilalţi asigurători

Autor: Ciprian Botea

14.12.2010, 23:59 1260

Adoptarea noii legi privind asigurarea obligatorie alocuinţelor, care exclude din sistemul de asigurare împotrivacatastrofelor naturale a proprietarilor care au cumpărat o poliţăfacultativă, înseamnă revenirea la normalitate şi nu va afectasemnificativ acest program, sunt de părere brokerii de asigurări,precum şi companiile care nu pot să vândă asigurări obligatoriipentru că nu sunt acţionari ai companiei care emite acestepoliţe.

"Este foarte bine că există un minim de asigurare pentrulocuinţe pe care trebuie să o încheie fiecare cetăţean. Dacă cinevaare o asigurare facultativă nu există niciun motiv pentru care sămai intervină şi o asigurare obligatorie", spune Bogdan Andriescu,preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şiConsultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

Contactaţi de ZF, reprezentanţii PAID nu au comentat până laînchiderea ediţiei. Miza discuţiei sunt cele două milioane delocuinţe asigurate în prezent prin poliţe facultative.

Deputaţii au adoptat luna trecută un amendament la legea privindasigurarea obligatorie a locuinţelor, care spune că proprietariicare şi-au asigurat casele printr-o poliţă facultativă nu maitrebuie să cumpere şi o asigurare obligatorie. Legea a fostpromulgată în noua formă la începutul săptămânii de preşedinteleTraian Băsescu.

Normele publicate anterior de Comisia de Supraveghere aAsigurărilor (CSA) obligau şi proprietarii care au o asigurarefacultativă să încheie o poliţă obligatorie. Asigurarea obligatorienu era văzută ca o supraasigurare de CSA, în condiţiile în careacoperă daunele provocate de calamităţile naturale în limita a20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţeiurmând să fie acoperit de asigurarea facultativă.

Normele aveau însă un impact direct asupra societăţilor care nusunt membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID), compania care emite poliţele obligatorii, care nu audreptul să intermedieze acest tip de poliţe. Companiile membre alePAID erau avantajate în forma veche a legii deoarece puteau săvândă mai uşor asigurări facultative chiar în momentul în careclientul cumpăra o poliţă obligatorie.

"Mi se pare normal să existe o asemenea modificare a legii. Noiam fost afectaţi după lansarea sistemului de asigurare obligatoriea locuinţelor, în condiţiile în care suma asigurată pe acest tip depoliţă a scăzut cu 20.000 de euro şi astfel valoarea poliţei mediis-a diminuat", a declarat Costi Stratnic, directorul de vânzări şimarketing al Omniasig, una din companiile de top care nu suntmembre PAID. Alte companii mari care au ales să nu participe lasistem sunt Allianz-Ţiriac şi BCR Asigurări.

Guvernul şi CSA s-au opus adoptării amendamentului care excludedin sistem proprietarii care s-au asigurat individual, invocândcaracterul social al legii şi exprimându-şi îngrijorarea vizavi desustenabilitatea financiară a programului de asigurare împotrivacatastrofelor. Sub noua formă a legii, PAID ar putea intra încompetiţie cu ceilalţi asigurători, care ar putea veni cu preţurimai avantajoase în încercarea de a câştiga clienţi.

Totodată, reprezentanţii CSA spun că preţul poliţei a foststabilit în condiţiile în care a fost luat în calcul un grad dedispersie a riscurilor la opt milioane de locuinţe, iar scădereanumărului potenţialilor asiguraţi pune presiune asupra tarifuluipoliţei. Andriescu nu crede însă că această modificare ar puteainfluenţa foarte mult preţul poliţelor obligatorii, în condiţiileîn care oricum sunt foarte puţine asigurări facultative.

"Doar 15% din locuinţe sunt asigurate individual, ceea ceînseamnă că tot vor rămâne şapte milioane de locuinţe pentru carese vor încheia poliţe obligatorii. În plus, riscul scade pentru călocuinţele asigurate facultativ sunt concentrate în mare parte înmediul urban, acolo unde riscul de cutremur este cel mai mare", acomentat preşedintele UNSICAR.

PAID a început să vândă poliţe de asigurare obligatorie lajumătatea acestui an şi până la începutul lunii noiembrie fuseserăemise circa 125.000 de poliţe.

Tariful unei poliţe obligatorii este de 10 sau 20 de euro pe anîn funcţie de materialul de construcţie al casei, suma asiguratăfiind de 10.000 sau 20.000 de euro. PAID este deţinută de 13asigurători, Astra, Groupama şi Platinum deţinând câte oparticipaţie de 15%.

Noua lege mai prevede ca locuinţele situate în clădiri încadrateîn casa I de risc seismic să nu fie asigurate pentru niciunuldintre riscurile de catastrofă naturală până la terminarealucrărilor de consolidare.

Opt ani de discuţii înainte de emiterea primeipoliţe

Cronologia discuţiilor dintre autorităţi şi asigurători cuprivire la implementarea sistemului de asigurare obligatorie alocuinţelor împotriva catastrofelor

2002 - primele discuţii între Guvern şi Banca Mondială privindfinanţarea unui pool de catastrofă - o asociaţie a asigurătorilorcare să preia riscurile subscrise. Statul insistă să se implicedirect în acest mecanism printr-o societate proprie.

februarie 2003 - oficialii guvernamentali anunţau că proiectulde lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va fifinalizat în câteva săptămâni, urmând să se aplice din 2004.Proiectul a fost însă abandonat până în 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO