Eveniment

Noul acord: ar trebui să luăm 3,9 mld. euro încă de anul acesta, dar nici nu l-am semnat

Noul acord: ar trebui să luăm 3,9 mld. euro încă de...

Autor: Iulian Anghel

09.07.2014, 00:05 469

Ministerul Fondurilor Europene a transmis Comisiei Europene oficial propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014-2020, document care va consfinţi modul de alocare pe programe operaţionale a fondurilor nerambursabile de care va beneficia România în următorii şapte ani.

Cum ministerul de resort nu anticipează să primească noi recomadări de la comisie, titularul portofoliului fondurilor europene Eugen Teodorovici crede că documentul ar putea fi semnat „la sfârşitul verii - începutul toamnei“.

Doar că „la începutul toamnei“ vor fi rămas deja doar vreo trei-patru luni până la sfârşitul anului. Or, România trebuia să cheltuiască chiar de anul acesta bani din sumele alocate în exerciţiul financiar multianual 2014-2020 – este vorba despre 3,9 mld. euro, după cum reiese chiar din proiectul Acordului de Parteneriat.

În octombrie 2013 când a trimis la Bruxelles prima versiune a Acordului, administraţia de la Bucureşti spera să semneze documentul la începutul anului, astfel ca România să poată fi capabilă să absorabă bani „chiar din prima zi“, după cum spunea Teodorovici.

Or, lucrurile au trenat, o a doua versiune a acordului transmisă CE în martie întorcându-se la rându-i cu mai multe comentarii pe care Ministerul Fondurilor şi le-a asumat sperând ca documentul să nu mai facă obiectul observaţiilor Bruxellesului.

În toamna trecută, Teodo­rovici admitea că una dintre nemulţumirile Comisiei este lipsa unui master-plan pe transporturi (aproape 10 mld. euro sunt alocaţi programului operaţional Infrastructura Mare care înglobează şi actualul program de Mediu).

„Master plan-ul va fi gata în urmă­toarele luni de zile, liniile directoare vor fi stabilite, ştim ce vom finanţa, se doreşte un master-plan care să includă întreaga parte a transporturilor din România“, spunea Teodorovici în octombrie 2013.

Sunt aproape nouă luni de atunci, iar master-planul nu este gata. Cu toate acestea, Teodorovici crede că acordul va fi semnat.

Documentul fixează reguli pentru fondurile structu­rale şi de dezvoltare re­gională care vor fi primite de România în următorii şapte ani. România bene­fi­ciază în exerciţiul financiar 2014-2020 de aproape 40 mld. euro.

Vor fi fon­duri structurale de 22,3 mld. euro împărţite pe şase programe operaţionale (şapte în prezent), 8,4 mld. euro fonduri de dezvoltare regională, în vreme ce subvenţiile agricole vor fi şi ele de peste 9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO