Eveniment

Noul acord cu FMI este „preventiv“ doar în intenţie. Mai luăm bani?

Autor: Mihaela Claudia Medrega

03.04.2011, 23:56 43

Guvernul şi BNR au cerut FMI ca actualul acord de finanţareaprobat la sfârşitul lunii martie să fie de tip stand-by, la fel cucel semnat în 2009, singura deosebire fiind "intenţia"autorităţilor de a nu mai apela efectiv la fonduri.

Formula folosită în scrisoarea de intenţie lasă locautorităţilor să tragă efectiv bani de la FMI şi CE, întorcândastfel aşteptările create până acum privind renunţarea la "spiralaîndatorării", respectiv la alternativa rambursării datoriilor lafinanţatorii externi contractând alte datorii de la ei.

După doi ani de ajustări dramatice, concretizate îndisponibilizări, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorareaTVA, România încă nu îndrăzneşte să aplice pentru programe de tip"linie de credit flexibilă" sau "linie de credit preventivă". Liniade finanţare flexibilă a fost creată de FMI special pentru ţărilecare nu înregistrează dezechilibre macroeconomice mari, dar aunevoie de o protecţie împotriva efectelor crizei financiareglobale. Polonia a fost a doua ţară care a apelat la linia decreditare flexibilă a FMI, după Mexic.

În cazul creditelor de urgenţă acordate de FMI unor ţări precumRomânia, Ungaria şi Ucraina, instituţia a solicitat îndeplinireaunor criterii stricte, precum reducerea deficitului bugetar şi adezechilibrelor externe. Autorităţile şi FMI nu exclud continuarearecesiunii şi în acest an, prognozând o scădere de 0,5% în 2011, înscenariul pesimist. România mai are experienţa unui acord stand-bypreventiv, încheiat în iunie 2004. Atunci programul nu a fostfinalizat, fiind încheiată doar prima evaluare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO