Guvernul Boc are o "armata" de 300 de secretari de stat, fiecare cu sofer, secretara si consilieri. Cum comentati?

18 mai 2010 Autori: Doina Anghel , Cristina Roşca

In goana dupa reducerea cheltuielilor, Guvernul s-a impotmolit in "taierea" pensiilor si salariilor si se face ca nu-i vede pe secretarii de stat din ministere care sunt platiti cu cel putin 1.000 de euro pe luna.

In Romania sunt cel putin 300 de secretari de stat, daca sunt adunati pe cei angajati cu aceasta titulatura la ministere, la cabinetul primului-ministru, pe sefii de agentii si pe consilierii de stat de la Administratia Prezi­dentiala. Toti acestia din urma au rang de scretar de stat chiar daca nu sunt in ministere. Doar pentru salariile secretarilor de stat, statul plateste anual 3 milioane de euro, in conditiile in care numarul acestora, dar si a angajatilor din subordinea lor, ar fi trebuit injumatatit de la inceputul anului, dupa cum s-a angajat seful Guvernului Emil Boc.

Fiecare bugetar cu rang de secretar de stat are un salariu de 4.489 de lei (peste 1.000 de euro), la care se adauga sporurile. Un calcul sumar arata ca statul cheltuieste anual minim 3 mil. euro doar pentru salariile acestei categorii bugetare, in conditiile in care sumele alocate pentru aparatul propriu al fiecarui secretar de stat pot fi de zece ori mai mare. Si asta pentru ca fiecare dintre secretarii de stat are secretara, sofer, consilieri, fond de protocol, fond de deplasari, diurna, masina de serviciu, cheltuieli care se adauga la salariul propriu-zis.

Desi vorbesc insistent despre reducerea cheltuielilor si a numarului de angajati, membrii Guvernului evita sa-si dea afara din secunzi si ignora mediul de afaceri care arata insistent cu degetul spre structura supradimensionata a aparatului de stat. "In mod cert disponibilizarile trebuie sa inceapa din aparatul central. Inca de anul trecut am spus ca aparatul central trebuie redus la jumatate. Nu stiu daca aceste disponibilizari vor fi suficiente astfel incat sa garanteze ca nu mai sunt necesare reducerile de salarii si pensii, insa toate cifrele arata ca incarcarea bugetara este in administratia centrala. Sper ca se va actiona in directia restructurarii aparatului central, pentru ca suntem intr-o cursa contra cronometru si pierdem credibilitate. Romania are nevoie dramatica de finantare si incredere", sustine Doru Lionachescu, partener la Capital Partners. Numarul secretarilor de stat a crescut in ultimele luni, desi premierul Emil Boc sustinea la inceputul anului ca numarul lor va fi limitat la cate doi pe fiecare minister.

Alexandru Nazare, fost europarlamentar PDL, a fost angajat la Ministerul de Finante in luna martie si nu are nici macar studii economice, fiind absolvent de SNSPA. El este al patrulea secretar de stat din acest minister, dupa Bogdan Dragoi, Gheorghe Gherghina, Gratiela Iordache. La Ministerul de Interne sunt 5 secretari de stat, la Justitie si Transporturi cate cinci.

Datele statistice ara ta ca in ultimii sase ani, cheltuielile cu salariile in administratie aproape s-au triplat ajungand de la 17.612 mil. lei in 2004 la 46.609 milioane in 2009.

Reducerea cheltuielilor din administratie este principalul angajament al guvernului Emil Boc de la instalarea la Palatul Victoriei. In aproape un an si jumatate nu s-a facut inca nimic, desi ministrii au promis taierea salariilor "nesimtite" de mii de euro a sefilor de regii si companii de stat, a sporurilor si a privilegiilor.

ZF propune: Audieri publice unde birocratii sa dea explicatii despre achizitii

Cheltuielile publice au crescut vazand cu ochii in ultimii ani, ducand deficitul bugetar la peste 8% din PIB in timpul crizei financiare care a trimis Romania in recesiune. Romanii nu stiu pe ce se duc banii de la bugetul de stat, ei fiind insa cei care trebuie sa plateasca facturile. Un exemplu in acest sens il constituie contractele de achizitii publice - cu o piata evaluata la 12 mld. euro - ce sunt tinute departe de ochii opiniei publice. ZF propune ca birocratii sa vina sa isi justifice bugetele achizitii in cadrul unor audieri publice si sa renunte la cheltuielile inutile. Modelul a fost deja implementat in Japonia, unde noul guvern incearca sa reduca datoria publica a statului, ajunsa la 200% din PIB (5.000 mld. dolari), dupa multi ani de cheltuieli exuberante. Audierile din Japonia sunt transmise live pe internet. "Vrem ca publicul sa vada cum sunt cheltuiti banii lor din taxe si impozite", a spus Yukio Edano, ministrul responsabil cu reforma administrativa, citat de The New York Times. In cadrul unei audieri, Organizatia Nationala pentru Agricultura si Cercetare in domeniul Alimentar, finantata de la stat, a anuntat ca a cheltuit anul trecut 130 mil. yeni (1,3 mil. euro) pentru a realiza o sala de cinema 3D utilizata pentru a prezenta imagini despre viata rurala. Cinematograful inchis publicului a fost considerat ridicol de autoritatile care au cerut vanzarea acestuia pentru a se recupera o parte a costurilor. In Romania, rapoartele unor institutii importante precum BNR, CNVM, Curtea de Conturi trec de Parlament fara ca nicio informatie despre achizitii sau salarii sa fie divulgata senatorilor si deputatilor. Cristina Rosca

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.05.2010

 
Cuvinte cheie:
secretari de stat
, guvernarea Boc
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 8 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (8):
sorin - 19 mai 2010, 01:34

Ce rost mai au comentariile noastre din moment ce nu se schimba nimic, ei raman tot acolo fara sa fie afectati, iar bietii muritori tot muritori vor fi. Noi suntem de vina ca i-am ales, iar acum suferim. Niciodata nu-si vor taia craca de sub picioare. Bogatii se vor imbogati, iar saracii vor saraci. Ce sa mai vorbim de secretarii de stat, cand in Romania sunt oameni care-si comanda acum in perioada de criza Ferrari ? Cuvintele sunt de prisos. Boc nu se va atinge niciodata de slugile sale.

EU - 18 mai 2010, 17:39

ceea ce nu inteleg este indiferenta FMI si mai ales a Comisiei Europene si Consiliului E care au semnat Memorandumul si au acceptat asistenta financiara sub conditia eficientizarii ADMNSITRATIEI PUBLICE prin reducerea cheltuielior de personal LA NIVEL DE MINSTERE/agentie, prin cooptarea la plata contributiei la fondul de pensii si a celor care nu au contribuit desi sunt pensionari, prin abtinerea de la angajari si ....ce sa mai spun? * din Anexa la acord si la mEmornadum nu se refera la profesori, medici, pensionari, care au muncit si muncesc ci, alfabetic EXACT LA ADMNISTRATIA - * CENTRALA- si la BOCI!
PS. Pana acum am crezut ca nu are strategie si ca profesionalismul cu care dl Boc taie echivaleaza cu cel al oricarei gospodine care ajunge la gestionarea patrimoniului unei tari (exceptand specializarea sau masteratul in taiatul cu coasa). Acum constat intentia perversa a acestor persoane de a pastra pline buzunarele celor care, FIIND SUNT SARACI CU DUHUL, ramnan FIII DOMNULI si dupa ce vor pune mana pe energie si ce a mai ramas, vor aplica straegi: ultimul stinge lumnia......

una - 18 mai 2010, 14:19

AFARA!!!!!! 50% dintre ei....si cei care raman sa primiasca salariu mediu net pe economie si sporul de vechine! ATAT!!!!!!

Bravo ZF - 18 mai 2010, 14:13

Bravo ZF,
Pe langa achizitiile nesabuite, as mai adauga pe agenda, cheltuielile deputatilor, angajatilor din ministere si agentii etc, pe telefonia mobila, pe transport, pe diurne, pe cazari etc.,- toate din bani publici. Din ce stim noi, toate aceste institutii ale statului nu porduc profit ci se finanteaza din bani publici. Atunci se naste fireasca intrebare: de ce acesti BUGETARI beneficiaza de aceste facilitati pe banii nostri, in timp ce cu buna stiinta ucid viitorul acestei tari prin masuri antisociale duse la extrem?
Va multumesc si sunt alaturi de voi!

Andrei - 18 mai 2010, 12:16

Daca e sa ne referim strict la cheltuielile parlamentare cel mai bine ar fi sa se reduca numarul lor. In orice caz si aceasta propunere ar trebui sa circule printre * de reducere a cheltuielilor bugetare.

paolo - 18 mai 2010, 11:33

Interesant ca de militieni, securisti,turnatori tot nu se vorbeste. Mii de indivizi cu 10-12 clase, primesc 2500-10.000 de lei salari. Pentru ce? Ca sa fuga cu ochii inchisi de la locul unui jaf sau viol? Cum a fost si acum cu jaful de la casinou, militianul s a ascuns si a pretins cu nu se intampla nimic.
Ei de ce primesc salarii de 4-5 ori peste media nationala?

MARIA COMAN - 18 mai 2010, 10:28

Nu am studii economice. Sunt pensionara, dar ceea ce citesc, vad si aud in mass media , pe strada, in magazine etc, ma dezgusta, imi creaza un sentiment de frustrare si deznadejde, dar si o revolta fara margini fata de acesti indivizi (consilieri, sefi de agentii, comisii, subcomisii etc).N-am inteles si sunt complet uluita sa vad ca o armata de indivizi fara nici un fel de legatura cu activitatea sectoarelor pe care le "conduc" (?!) primesc o * de bani din banii nostri, ai contribuabililor.
Sunt de-a dreptul uluita sa vad o * de tinerei de-abia iesiti de pe bancile facultatilor (multi doar posesori de diploma) angajati pe posturi de consilieri, fara sa aiba un minim de experienta. Cum poate consilia o astfel de persoana un ministru, un presedinte de tara, un secretar de stat ?
Repet, multi nu au nici un fel de experienta, sunt doar posesori de diploma, persoane mediocre, incapabile sa faca altceva decat sa consume salarii exorbitante , sa se plimbe, sa umple randurile celor din cluburi, localuri scumpe; si asta din banii nostri, ai celor, care acum suntem obligati sa platim acest dezmat fara margini si fara nici un control.
Curtea de conturi unde se afla, ce verifica ea? De ce nu vedem niciodata un raport al acestei institutii asupra felulului in care au fost cheltuiti banii publici? Repet, nu am studii de specialitate (sunt absolveta doar de liceu) dar din cate stiu, curtea de conturi ar trebui sa verifice in primul rand activitatea institutiilor statului si sa raporteze rezultatele controalelor efectuate, astfel incat, noi, contribuabilii sa fim informati asupra modului in care ne sunt cheltuiti banii.
Pe aceeasi tema, nu inteleg de ce a mai fost necesara infiintarea atator altor institutii de control ( corpul de control al presedentiei, al primului ministru, diverse agentii, comisii de supraveghere) care chipurile verifica acelas lucru? Pentru ce sunt platiti acesti indivizi care nu fac nimic in folosul cetateanului ?
Sunt o * de alte intrebari, la care poate multi dintre noi, pensionarii nu vom afla raspunsuri, dar din pacate nici generatia mai tanara (asta daca o mai preocupa, daca mai are puterea , rabdarea, curiozitatea de a-si mai pune astfel de intrebari).
Sper totusi ca acea schimbare in bine pe care o tot asteptam de atatia ani sa vina si in Romania.
Va doresc o zi buna!

Dorina Trifu Suciu - 18 mai 2010, 10:06

Referitor la reducerea cheltuielilor bugetare indraznesc sa spun ca fiecare categorie de bugetar/functionar public ar trebuie sa intre in discutie deoarece sunt convinsa ca foarte multi bani se cheltuie cu cei care au venituri mari in administratie. Eu ma numar printre cei care au fost disponibilizati in decembrie din cadrul functionarilor publici prin legea 329 din 2009.Afirm cu convingere ca toate aceste masuri se fac fara a se tine cont de experienta, performanta si realizari ci dupa bunul plac al sefului ierarhic. Eu am lucrat la o institutie de control, evaluare, consiliere in domeniul asistentei sociale si cu o experienta de 12 ani in domeniu am fost disponibilizata in favoarea altor functionari fara experiente si, fara nici o legatura cu domeniul asistentei sociale: absolvent de limba romana sau silvicultura chiar nu au legatura cu domeniul asistentei sociale.Exact asa se face peste tot, fara nici macar o jena fata de specialisti.Ce sa mai vorbim de nivelul de salarizare care difera la stat substantial desi, angajatii presteaza aceeasi munca. Apoi exista stimulente care se acorda in functie de salarizare un procente de peste 50% si care cu cat salariul este mai mare cu atat sunt si ele mai mari.Deci, exact acolo unde sunt mai multe avantaje si favoruri exact acolo nu se apropie nimeni, de frica, poate?Asa ca nu e de mirare ca exista atatia secretari de stat cu asistente, soferi, cu siguranta nu-si vor pierde pozitiile atata vreme cat nu se doreste o analiza sincera a performantei, eficientei si rezultatelor.cine cuantifica in Romania sincer asa ceva? Eu m-am adresat imediat dupa disponibilizare Presedintelui, Primului ministru, ministerului de resort si Consiliului Europei, dar am primit raspunsuri identice copiate de la institutia care m/a disponibilizat, fara nici ce/a mai mica intentie de a verifica modul disponibilizarilor, ba mai mult mi/au agatat de gat aprecierea de slabe competente profesionale, si stiti cine a facut acest lucru? nespecialistii....Ce putem face? Doar sa ne revoltam...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide