Eveniment

O gospodărie din România are, în medie, venituri de aproape 2.900 de lei pe lună

O gospodărie din România are, în medie, venituri de...

Autor: Corina Mirea

07.04.2016, 00:06 1313

Veniturile medii ale gospodăriilor din România au crescut cu aproape 11% în ultimul an, acestea ajungând în trimestrul patru din 2015 la o valoare de 2.862 de lei pe lună, iar per persoană la 1.079 de lei/ lună, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Din ceea ce românii reuşesc să aducă la bugetul casei ca venit, cea mai mare parte se transformă în cheltuieli de consum.

"Pe tot parcursul anului 2015 s-a putut observa o tendinţă mai bună din punctul de vedere al economiei faţă de anul anterior, iar majorarea veniturilor din gospodării este posibil să fi fost influenţată în cea mai mare parte de creşterea salariului minim atât la nivel general, cât şi de creşterile salariale din anumite sectoare. Totuşi, trimestrul IV este influenţat şi de luna decembrie, spre exemplu, când angajaţii primesc prime sau bonusuri. Astfel, există o tendinţă de majorare a veniturilor în ultimul trimestru din an de mai mult timp", este de părere analistul economic Aurelian Dochia.

Deşi cea mai mare parte a câştigurilor dintr-o gospodărie merge din nou în consum sub formă de cheltuieli, faţă de trimestrul IV al anului 2014, în ultimele trei luni ale anului trecut ponderea cheltuielilor în venituri a fost mai mică. Astfel, dacă în T4 din 2014 cheltuielile totale medii dintr-o gospodărie reprezentau mai mult de 90% din veniturile totale medii, în aceeaşi perioadă din 2015 ponderea a fost de 88%.

"La capitolul economisire nu stăm rău, chiar suntem printre ţările europene care reuşesc să economisească cel mai mult, în jur de 14% din PIB. Trebuie să ne gândim la faptul că există ţări unde cheltuielile sunt mai mari decât câştigurile", adaugă Aurelian Dochia.

Veniturile totale pe care Statistica le ia în calcul se compun din veniturile băneşti şi din veniturile în natură (evaluate în lei). Cea mai mare parte a veniturilor care au ajuns în gospodăriile din România în trimestrul IV al anului trecut (peste 56%) au provenit din salarii, acestea fiind urmate, cu peste 22%, de cele din prestaţii sociale (adică pensii, concedii de boală sau de maternitate, şomaj etc.). Faţă de trimestrul IV din 2014, salariile au crescut ca pondere în veniturile totale medii din gospodăriile din România (de la peste 52%), iar cele din prestaţii sociale şi din natură au înregistrat o uşoară scădere în trimestrul IV al anului trecut.

La o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori, în România există peste 7 milioane de gospodării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO