Eveniment

Omul care spune că zona euro mai are 10 zile la dispoziţie să evite colapsul vine miercuri la Gala ZF: Wolfgang Munchau de la Financial Times

Unul dintre cei mai cunoscuţi analişti ai FT vine la Gala ZF să vorbească despre viitorul Europei

Autor: Bogdan Cojocaru

28.11.2011, 00:04 2318

Unul dintre cei mai reputaţi ziarişti pe teme economice şi expert în politicile UE, Wolfgang Munchau (foto) va vorbi la gala ZF despre problemele cu care se con­fruntă Europa şi mai ales zona euro.

În opinia sa, cea mai recentă de la Financial Times spune că zona euro mai are 10 zile la dispoziţie pentru a evita colapsul.

"Emisiunea dezastruasă a obligaţiunilor de vineri din Italia, ne arată că timpul se scurge foarte repede. Zona euro mai are cel mult zece zile", a declarat Munchau, citat de Business Insider.

Wolfgang Munchau este de părere că în cazul în care se va ajunge la un acord, în cadrul reuniunii din 9 decembrie, al liderilor europeni, zona euro va supravieţui, dar tot va exista riscul unei lungi recesiuni. Dacă nu, este posibil un colaps violent.

Până în 2003, Mun­chau a fost unul dintre prin­ci­palii oameni ai Fi­nan­cial Times Deut­schland, iar în prezent scrie săptă­mânal edito­riale pentru ediţia prin­cipală a Finan­cial Times. În Eu­ropa de Est zia­ristul s-a remarcat în 2009, când a propus ca statele din regiune, slăbite de criza financiară, să adopte cât mai repede euro pentru a-şi proteja economiile în contextul în care Europa trecea prin cea mai severă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În primăvara anului trecut, editorialistul declara că România ar tre­bui să facă din intra­rea în zona euro o prio­ritate, iar pentru aceas­ta nu trebuie să se con­centreze pe deficite, ci pe reforma pieţei mun­cii şi a pieţelor finan­ciare.

De altfel, Wolf­gang Munchau atenţionează în articolele sale că actua­lele politici ale euro­penilor, de a se concentra pe austeritate în loc să lupte mai activ cu criza datoriilor, vor aduce zona euro într-o depresiune economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO