Eveniment

Opozitia cere demisii. Revine ideea guvernului de tehnocrati

05.05.2010, 23:05 27

Opozitia parlamentara nu a ratat prilejul sa atace Guvernul inmomentele lui cele mai grele. Idei ce pareau uitate si reprosurivechi au revenit in scena.

Liberalii, care au fost pur si simplu rugati in urma cu mai binede un an, dar si inainte de investirea actualului guvern saparticipe la guvernare, si-au reluat tirul impotriva presedinteluiTraian Basescu, au resuscitat ideea utopica a unei cote unice deimpozitare de 10% si a unui guvern de tehnocrati. Nu participam laguvernare, daca nu ni se respecta revendicarile acestea, au spusei, ca si cum intrarea lor la guvernare ar fi o carte pe masa dejoc.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut ieri capresedintele Traian Basescu are datoria fie sa demisioneze, fie sadetermine Guvernul sa demisioneze, fie sa gaseasca o solutie pentruiesirea Romaniei din faliment.

"Este imperios necesar si este urgent ca Guvernul Boc sa plece,trebuie sa demisioneze sau, prin mijloacele pe care presedintelele-a gasit la sfarsitul anului trecut pentru a-l instala, pentrua-i construi o majoritate, presedintele, principalul responsabil alsituatiei de criza in care se afla Romania, ar trebui sa gaseascaazi mijloacele sa-l determine sa demisioneze. (...) PresedinteleTraian Basescu, principalul responsabil de falimentul in care seafla Romania si care este constatat de FMI, are datoria din douauna: sa demisioneze sau sa gaseasca in fine o solutie care enecesara azi Romaniei", a sustinut Crin Antonescu.

Liderul liberal a mentionat ca Guvernul, despre care spunea dela inceputul anului 2009 ca ii minte pe romani, este azi "definitivdescalificat" inclusiv in fata FMI, care a realizat ca nu are unpartener credibil in Guvernul Emil Boc.

Liberalii spun ca nu se pot asocia la guvernare in actualaformula cu PDL, precizand ca formatiunea liberala s-ar "contamina"daca ar intra intr-o "majoritate compromisa" si a propus solutiaunui Guvern de tehnocrati condus de un economist. Liderul PNL aprecizat ca in acest moment urgenta este administrarea Romaniei,anuntand ca liberalii propun ca solutie un Guvern condus de untehnician-economist, care sa coordoneze 7-8 ministere conduse totde tehnocrati.

El a sustinut ca "solutia politica imediata care este necesaraRomaniei e un alt Guvern, nu remaniere, nu carpeala, nu formule pecare PDL si clientela sa sa le gasesca pentru a-si prelungidominatia dezastruoasa asupra tarii". Intrebat daca prin propunereaunui Guvern de tehnocrati readuce in discutie proiectul Iohannis,Antonescu a raspuns: "Nu discut in acest moment despre vreopersoana".

PSD sustine ca este ingrijorat

PSD, care anul trecut a guvernat alaturi de PDL si a parasitPalatul Victoria in speranta de a-l face pe Mircea Geoanapresedinte, da si el sfaturi de pe margine.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a transmis ieri oinvitatie guvernatorului Bancii Nationale si ministrului finantelorpentru a participa la o discutie cu Biroul Permanent al Senatului,in care sa fie analizata situatia economica actuala, in contextulnoilor discutii cu reprezentantii FMI.

Potrivit unui comunicat de presa al lui Mircea Geoana,presedintele Senatului a transmis aceasta invitatie guvernatoruluiBNR, Mugur Isarescu, si ministrului finantelor, Sebastian Vladescu,"in contextul situatiei economice in care se afla Romania siingrijorarea opiniei publice fata de o posibila crestere a taxelorsi a anvergurii disponibilizarilor".

"In cadrul acestei intalniri vor fi analizate situatia economicaactuala in contextul noilor discutii cu reprezentantii FMI,riscurile si oportunitatile momentului si solutiile posibile deredresare economica", mentioneaza comunicatul.

Potrivit sursei citate, invitatia vine ca urmare a decizieiBiroului Permanent al Senatului de marti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO