Eveniment

Ponta despre venirea la guvernare a USL: Vom reduce CAS şi, în etape, TVA

Ponta despre venirea la guvernare a USL: Vom reduce CAS şi, în etape, TVA

Victor Ponta, liderul PSD

Autor: Iulian Anghel, Adrian Voicu

21.11.2011, 00:08 1043

Victor Ponta (39 de ani), liderul PSD, susţine că, odată ajunsă la guvernare Uniunea Social Liberală (USL), compusă din PSD, PNL şi PC, va înclina spre reducerea rapidă a contribuţiilor sociale mai degrabă decât pe scăderea TVA, ar putea impune în fruntea Ministerului Finanţelor un tehnocrat, dar nu va încuraja vânzarea companiilor de stat - nu cel puţin în acest moment de criză.

Ponta care este propus de USL ca prim-ministru, în situaţia în care această structură va câştiga alegerile legislative de peste un an, spune că TVA-ul ar putea coborî de la 24% în prezent la 20% într-un orizont de patru ani, însă scăderea contribuţiilor sociale s-ar putea face mult mai devreme.

"Considerăm că păstrarea TVA-ului la o cotă atât de mare nu este benefică pentru dezvoltare", a spus Ponta la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Programul economic al USL, lansat în primăvară, prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori, dar şi taxe zero pentru angajarea în regim part time pentru persoanele sub 25 de ani şi cele de peste 55 de ani. De asemenea, impozitul pentru veniturile obţinute din salarii ar urma să scadă - se revine la impozitarea progresivă a veniturilor, dar limita de sus a impozitării nu depăşeşte 16%, cât reprezintă actuala cotă unică. În document este enunţată ipoteza scăderii TVA într-un orizont de patru ani.

Ponta a spus în emisiunea de la Pro TV că se îndoieşte de valabilitatea ideii deficitului zero în 2013, enunţată de preşedintele Traian Băsescu.

"Pot să spun că pe baza datelor la care avem acces, cu un deficit zero, aşa cum spune Traian Băsescu, creşterea economică va fi zero. Noi am pus în programul economic o creştere de 3%-4%-5% în următorii ani", a declarat preşedintele PSD. Eu nu cred că România trebuie să îşi propună un deficit zero pentru că în acest fel nu am avea dezvoltare economică."

Ponta s-a pronunţat împotriva vânzării companiilor de stat într-un astfel de context internaţional care nu ar aduce mulţi bani la bugetul României. Însă el spune că este de acord cu un management privat al acestora, un management nepolitic, după cum l-a numit.

De asemenea, el a susţinut că guvernul USL ar interzice folosirea fondului de rezervă a Guvernului pentru finanţarea autorităţilor locale, pentru că astfel de finanţări se fac pe criterii politice. În urmă cu mai bine de o lună Guvernul a dat 64 mil. lei unor oraşe şi comune pentru echilibrarea bugetelor şi datele au arătat că cei mai mulţi bani au mers spre primăriile PSD.

"Este un sistem public de folosire a banului public pentru a cumpăra putere politică", consideră Ponta.

Mai mult, Ponta a susţinut că un guvern USL nu va plăti datoriile contractate de guvernul României dacă este vorba de planul naţional de investiţii, dezvoltat de Ministerul Dezvoltării care "a luat de la bugetul gu­vernului 4 mld. euro", a declarat Victor Ponta

În prima zi (în care vom fi la putere - n.r.) vom cere un audit asupra oportunităţii alocării acelor bani, a spus şeful PSD. Am strâns toate datele legate de plăţile făcute de Elena Udrea. De asemenea, el a susţinut că, odată venită la guvernare, USL şi-ar dori un ministru al finanţelor tehnocrat, cu sprijin politic. "La Ministerul Finanţelor am dori să fie un tehnocrat acceptat de membrii alianţei USL."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO