Eveniment

Ponta: Este posibil ca PSD să dea premierul, iar PNL preşedintele

Ponta: Este posibil ca PSD să dea premierul, iar PNL preşedintele

Autor: Iulian Anghel

21.11.2010, 23:05 14

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că într-un viitor guvernformat din social-democraţi şi liberali ar fi perfect fezabil caprimii să dea premierul, iar ultimii preşedintele. Într-un astfelde guvern, cota unică va fi menţinută, spune Ponta.

Ieri, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTv, VictorPonta (37 de ani) a împărţit în premieră rolurile într-o viitoarecoaliţie a social-democraţilor cu liberali. El a afirmat că devreme ce sondajele îl plasează pe Crin Antonescu (şeful PNL) înfruntea preferinţelor de vot ale românilor pentru alegerileprezidenţiale, iar aceleaşi sondaje arătă că PSD va lua cele maimulte voturi (în jur de 40%) la alegerile legislative, este realistca şi poziţiile în viitoarea guvernare să fie astfel împărţite: PSDsă aibă premierul, iar PNL preşedintele.Totul ar fi cât se poate deplauzibil dacă alegerile prezidenţiale şi cele legislative s-ardesfăşura în acelaşi timp. Doar că legislativele sunt în 2012, iarprezidenţialele în 2013. Drept urmare, tot preşedintelui TraianBăsescu îi va reveni rolul de a desemna un premier capabil de aforma guvernul rezultat în urma alegerilor din noiembrie 2012, învreme ce viitorul şef al statului care va veni în urmaprezidenţialelor din 2013 va fi legat de mâini şi de picioare, elneputând schimba guvernul dacă acesta nu vrea să plece sau nu estedemis prin moţiune de către Parlament (a se vedea cazul guvernuluiTăriceanu pe care Băsescu nu l-a putut schimba din funcţie, cândliberalii au eliminat PD de la guvernare).

Cum vede Ponta un asemenea scenariu? Răspunsul său a fost şiscurt, şi ambiguu: "Mi se pare un calcul pe termen scurt".

Victor Ponta, care a ajuns în fruntea PSD în urma uneiconjuncturi favorabile (el şi-a anunţat candidatura, la ultimulcongres al social-democraţilor din iarnă, pe ultima sută de metrişi a fost sprijinit de greii partidului care formaseră o coaliţieîmpotriva preşedintelui de atunci, Mircea Geoană) susţine că nu areambiţia ca el să fie premierul guvernului social-democrat-liberalde care vorbeşte: "Nu persoana mea este condiţia pentru colaborareacu PNL. Dacă PSD poate accede la guvernare cu un programsocial-democrat şi condiţia este ca nu Victor Ponta să fieprim-ministru, o accept imediat".

În aceeaşi vreme, întrebat ce va face dacă Adrian Năstase,fostul premier, va veni să-i spună că doreşte să fie ministruîntr-un guvern PSD, fie chiar şi alături de PNL, Ponta a răspuns:"Nu va veni. Am avut această discuţie. Adrian Năstase este un omserios. A fost premier. Ce să mai fie? Ministru?". Ponta a eliminatşi varianta în care Adrian Năstase să fie prim-ministru.

Şeful social-democraţilor susţine că PSD a stabilit cu PNL unprogram economic comun. Este pentru prima dată când se vorbeştedespre un astfel de program, sau mai precis despre faptul că el arfi fost stabilit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO