Eveniment

Preşedintele Traian Băsescu dă o speranţă că s-ar putea reveni la TVA de 19% prin impozitarea pensiilor

Preşedintele Traian Băsescu dă o speranţă că s-ar putea reveni la TVA de 19% prin impozitarea pensiilor
11.07.2010, 23:45 24

PreŞedintele Traian Băsescu (foto dr.) insistă că TVA trebuieredusă, concomitent cu majorarea tuturor pensiilor, însă premierulEmil Boc (foto st.) continuă să susţină că atunci când Taxa peValoarea Adăugată a fost majorată de la 19% la 25% nu exista altăsoluţie.
Impozitarea pensiilor nu acoperă veniturile aduse de majorarea TVA,mai spune premierul, contrazicând, pentru a doua oară într-o săptămână, punctul de vedere al preşedintelui, potrivit căruiaalternativa la majorarea TVA ar fi fost impozitarea tuturorpensiilor.
Potrivit şefului Finanţelor, Sebastian Vlă descu, din majorarea TVAstatul va obţine venituri suplimentare de 3,5-4 mld. lei până lafinele anului. Potrivit calculelor ZF, o eventuală impozitare atuturor pensiilor ar fi adus statului venituri de maximum 2,7 mld.lei până la finele anului. Traian Băsescu a susţinut, sâmbătă, încomuna nemţeană Doljeşti, unde localnicii i
s-au plâns de creşterea preţurilor, că TVA "trebuie dată înapoijos" şi că toate pensiile trebuie impozitate.
"Nu se vor tăia, se vor impozita", a spus Băsescu desprepensii.
Replica premierului a venit o zi mai târziu: "Impozitarea pensiilornu acoperă în totalitate creşterea TVA. În consecinţă, vor trebuişi alte măsuri avute în vedere şi de analizat. Trebuie caParlamentul să aprobe aceste lucruri".
Aflat ieri la Tulcea, premierul a mai afirmat că, prin impozitareatuturor pensiilor, TVA poate fi redusă cu câteva procente, însă totrămâne o parte care trebuie acoperită în continuare prin altemăsuri, în acest sens Guvernul având în lucru mai multescenarii.
Premierul a reiterat că, la momentul la care s-a decis majorareaTVA, nu exista altă soluţie.
Economiştii sugerează însă că răul a fost deja făcut şi că oeventuală micşorare a TVA nu va însemna şi scădereapreţurilor.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a arătat, lafinele săptămânii, într-o emisiune televizată: "Dacă statul ar venicu mă sura asta, nu exclud ca comercianţii să se bucure că nu maiplătesc TVA, dar preţurile să nu le dea înapoi de unde au plecat.Piaţa-i piaţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO