Eveniment

„Prima casa”, in stand-by. Se va majora plafonul?

„Prima casa”, in stand-by. Se va majora plafonul?
06.01.2010, 23:22 39

Programul "Prima casa", in prezent blocat, va fi modificatastfel incat sa stimuleze in principal cumpararea de locuinte "larosu, la zero si noi", in conditiile in care majoritatealocuintelor achizitionate prin acest program in 2009 au fostvechi.

"Programul este deschis la toate variantele, si pentru locuintede la zero care se construiesc, si pentru locuinte in rosu, sipentru locuinte gata finalizate. Analizele ne arata ca, din celepeste 10.000 de cereri de locuinte cumparate, in proportiemajoritara sunt locuinte gata finalizate", a spus premierul EmilBoc.

Dezvoltatorii si reprezentantii agentiilor imobiliare contactatide ZF spun ca programul trebuie continuat si in 2010, dar cumodificarile necesare pentru a avea efect multiplicator ineconomie. Totodata, sustin ca implicarea ANL-ului in programul"Prima casa" ar fi o "lovitura mortala" pentru mediul privat.

Principala modificare pe care o asteapta mediul privat estemajorarea plafonului pentru locuintele noi, acestea incadrandu-secu greu in plafonul actual de 60.000 de euro. "Din punctul meu devedere, programul trebuie reanalizat si reasezat pe baze corecte,adica sa fie axat in principal pe constructiile noi - pentru cadoar acestea au efect multiplicator in economie. Plafonul degarantare pentru locuintele vechi ar putea fi mentinut la 60.000 deeuro, dar cel pentru locuinte noi ar trebui majorat la 100.000 deeuro. Acest lucru il voi propune deseara (miercuri seara - n.r.)",a declarat pentru ZF Cristian Clenciu, presedintele AsociatieiRomane a Agentiilor Imobiliare.

In prezent, programul "Prima casa" este blocat. Incepand cu 1ianuarie Fondul de Garantare, care acorda garantia din parteastatului pentru creditele ipotecare acordate de banci, nu a maiprimit dosare, nefiind aprobat un act normativ privind sumele careurmeaza sa fie utilizate in acest an.

Totusi, cei care au facut plati, in baza unor antecontracte,pentru achizitionarea unei locuinte prin programul "Prima casa" vorputea sa achizitioneze in continuare locuinta vizata, potrivitdeclaratiilor lui Boc.

La Ministerul Finantelor planeaza incertitudinea si balbaiala.Ieri, ministerul a emis o rectificare la un comunicat transmis inprima parte a zilei, precizand ca mentinerea programului "Primacasa" va fi supusa aprobarii in sedinta de ieri, si nu a fostaprobata de Executiv, cum a aparut in anuntul initial.

In cele din urma, Finantele au anuntat ca vor supune abrobariiin sedinta de Guvern de ieri un proiect de hotarare prin care sepropune continuarea acordarii de garantii potrivit criteriilorprevazute in legislatia actuala pentru achizitionarea locuintelorde catre solicitantii eligibili care prezinta antecontracte devanzare-cumparare cu data certa pana la 31 ianuarie 2010inclusiv.

Fondul de Garantare a primit anul trecut 11.500 de cereri incadrul programului, valoarea garantiilor acordate insumand 485 demilioane de euro. In aceste conditii, din plafonul de un miliard delei aprobat initial ar ramane 515 milioane de euro, care pot fitransferate pentru acordarea de garantii in 2010.

Insa Guvernul trebuie sa vina acum cu un act normativ prin caresa prevada transferarea partii din plafonul de garantii neutilizatain 2009 pentru anul 2010.

Managerul companiei imobiliare Neocasa si fost presedinte alARAI Ruxandra Cleciu spune ca programul trebuie regandit pentruzonele in care preturile la apartamente sunt mult mai ridicatedecat in restul tarii.

"Problema plafonului a fost ridicata de la inceput in oraselemari din moment ce exista diferente semnificative intre preturileapartamentelor din diferite zone ale tarii. Consider ca trebuie saexiste o diferentiere a nivelului plafonului de garantare intrecele mai mari zece orase la nivel national, de exemplu, sicelelalte zone din tara."

Ministrul dezvoltarii si turismului Elena Udrea a anuntat ierica Guvernul va modifica legislatia cu privire la programul "Primacasa" astfel incat si chiriasii sa se poata califica pentruobtinerea unei garantii ca sa poata cumpara astfel locuinteleconstruite de stat.

Ea a spus ca va elimina restrictiile cu privire laachizitionarea locuintelor din legea ANL, care nu sunt prevazute inlegislatia privind "Prima casa".

"Locuintele ANL vor fi vandute exclusiv catre chiriasi, dar vorfi modificate conditionarile de ordin salarial."

Pe de alta parte, Dan Ioan Popp, CEO-ul dezvoltatoruluiimobiliar Impact, a declarat pentru ZF inaintea intalnirii deaseara cu Ministerul de Finante, la care a participat in calitatede membru al Asociatiei Oamenilor de Afaceri a Romaniei (AOAR), caimplicarea ANL in programul "Prima casa" ar fi o "lovitura mortala"pentru mediul privat.

"Este ca si cum statul se sprijina pe sine pentru a fi incontinuare cel mai mare dezvoltator al Romaniei. Daca vorbim depolitici liberale in sensul economiei de piata - pozitia ANL-uluitrebuie sa fie din ce in ce mai scazuta. Eu cred ca cei care vom fiprezenti acolo vom aduce argumente suficiente pentru a fi luate infinal decizii corecte. Fiecare dintre noi, constructorii,dezvoltatorii, agentiile imobiliare, notarii, ne vom spune punctulde vedere. Ramane de vazut cat va fi luat in considerare", spunePopp.

Reprezentanti ai Fondului National de Garantare a Creditelorpentru IMM, ai Ministerului Finantelor si ai BNR s-au intalnitieri-seara pentru a discuta despre deblocarea programului "Primacasa" si modificarile care vor fi aduse.

Guvernul a stabilit anul trecut acordarea unui plafon degarantii de un miliard de euro, 18 banci participand la "Primacasa". Programul a fost lansat oficial in iulie, insa din cauzaunor inadvertente legislative majoritatea bancilor participante auinceput sa vanda efectiv credite abia in toamna.

In octombrie fondul a operat o revizuire a plafoanelor degarantii acordate bancilor participante, in functie de activitateadesfasurata. Principalii beneficiari au fost bancile mari, careaveau vanzari si perspective pe masura retelelor teritoriale.Totusi si jucatorii de talie mica au beneficiat in unele cazuri desuplimentari ale plafoanelor.

In cadrul programului, statul acorda garantie pentru crediteimobiliare de pana la 60.000 de euro, iar clientul trebuie sa vinacu o contributie de 5% din suma, respectiv 3.000 de euro in acestcaz.

In schimbul garantiei de stat, Guvernul a impus bancilor anumitemarje de pret. Astfel, la lei costul total trebuie sa se limitezela o marja de 2,5% peste indicatorul pietei interbancare, Roborpentru scadenta de trei luni. La euro, marja admisa este de patrupuncte procentuale peste Euribor la trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO